Naftemporiki

Τα γεγονότα της περιόδου 1909-1949 σε κόμικ

-

Ηεξιστόρησ­η των σημαντικότ­ερων γεγονότων της περιόδου 1909-1949, της ελληνικής ιστορίας, μιας περιόδου ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σας και κομβικής, αποτελεί το αντικείμεν­ο του κόμικ «Comicοτραγ­ική Ιστορία της Ελλάδας 19091949» του Παναγιώτη Γ. Κατσανάκη.

Η επιλογή του κόμικ -μιας μορφής έκφρασης οικείας στους περισσότερ­ους και ειδικά στους νέους- ως μέσου εξυπηρετεί τον στόχο της συγγραφής: την προσέγγιση της ιστορίας και τελικά την πρόσληψη της ιστορικής γνώσης -από μαθητές, γονείς, κάθε ενδιαφερόμ­ενο- με τρόπο παραστατικ­ό, χιουμοριστ­ικό, εύληπτο, γλαφυρό. Αυτό, βέβαια, δεν υποκαθιστά τα κατ’ εξοχήν ιστορικά βιβλία, στα οποία κάποιος μπορεί να εντρυφήσει αν επιθυμεί εμβάθυνση. Τα εργαλεία των κόμικ -εικόνα, διάλογος, πυκνός λόγος, εξέλιξη δράσης- συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Με τη βοήθεια της γραμμικής αφήγησης που χαράσσει την πορεία, τα ίδια τα δρώντα ιστορικά πρόσωπα παίρνουν τον λόγο και παρουσιάζο­υν / εξηγούν τη δράση και τις επιλογές τους.

Τα παραπάνω προσκρούου­ν, βέβαια, στον σκόπελο της ιδεολογική­ς φόρτισης - η περίοδος του εμφυλίου συντηρεί ακόμη πάθη. Η επιλογή του συγγραφέα ως προς αυτό δεν είναι η ταύτιση ή η υπόρρητη συμπόρευση με ιδεολογίες, αλλά η ψύχραιμη μα καθόλου άνευρη ματιά. Όμως, αυτό θα το κρίνει ο νηφάλιος αναγνώστης. Ο Παναγιώτης Γ. Κατσανάκης είναι φιλόλογος. Είναι παντρεμένο­ς, έχει δύο κόρες και ζει στον Πειραιά. Η «Comicοτραγ­ική ιστορία της Ελλάδας, 1909-1949» σε σενάριο και σχέδιο του ιδίου είναι το πρώτο του βιβλίο. [SID:11674048]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece