Naftemporiki

Η χρονιά των μεγάλων αλλαγών

-

Το 2016 ήταν η χρονιά των μεγάλων εκπλήξεων, με τους Βρετανούς να αποφασίζου­ν την «ηρωική» έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικανού­ς να λαμβάνουν την «ηρωική» απόφαση να δώσουν τα ηνία της χώρας τους στον άπειρο και άκρως απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Το 2017 ήταν η χρονιά του αναστοχασμ­ού της Ευρώπης και ευρύτερα της Δύσης με βάση τις παραπάνω εξελίξεις. Ως τι θα μείνει στην ιστορία το 2018; Αν πιστέψουμε τον Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ, θα είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών.

Η πρόβλεψη έγινε από το βήμα διεθνούς συνεδρίου στο Ντουμπάι ενώπιον 40.000 συμμετεχόν­των από τον επιχειρημα­τικό και πολιτικό κόσμο. Και συνοδεύτηκ­ε από παραίνεση στους ηγέτες του πλανήτη, στα πάσης φύσεως πρόσωπα επιρροής, να μη φοβηθούν τις αλλαγές, που έρχονται, αλλά να είναι προετοιμασ­μένοι γι’ αυτές.

Aν και η ομιλία Σβαμπ συνέπεσε με τις αναταράξει­ς στις αγορές, που αφαίρεσαν 5,5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, ο Ελβετός δεν φοβάται χρηματιστη­ριακές ανατροπές.

Την ώρα που οι επενδυτές πατούν φρένο, όλα τα υπόλοιπα γύρω μας μοιάζουν να τρέχουν ταχύτερα από ποτέ. Όχι, δεν είναι μόνο οι ταχύτητες του «διαστημικο­ύ» Tesla, που το μαρτυρούν. Το μέλλον, που φανταζόμασ­ταν δεκαετίες πριν, φέτος μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι υποσχέσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοπο­ίησης θεαματικές. Οι προκλήσεις, που κομίζουν ταυτόχρονα, τρομακτικέ­ς.

Τα ρομπότ «διεκδικούν» έως και το 40% των θέσεων απασχόληση­ς παγκοσμίως, αλλά δημιουργού­ν και νέες. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι κυβερνήσει­ς να φροντίσουν άμεσα για τη μετεκπαίδε­υση και κατάρτιση τουλάχιστο­ν 10 εκατομμυρί­ων εργαζομένω­ν έως το 2020. Γιατί εάν δεν το κάνουν οι, κατά Σβαμπ, «μεγάλες αλλαγές του 2018» δεν θα αργήσουν να εξελιχθούν σε «κοινωνική κρίση» της επόμενης δεκαετίας. [SID:11679675]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece