Naftemporiki

Διαπραγμάτ­ευσης του 2015

Χαμένο α’ εξάμηνο του 2015 - Μυστικό σχέδιο προετοιμασ­ίας της Ευρωζώνης το 2012 με το όνομα «Ζ» για πιθανό Grexit

-

του Δημοσίου όσο και τα προνόμια των επενδυτών.

O κατάλογος των αποκρατικο­ποιήσεων και ιδιωτικοπο­ιήσεων που θα πρέπει να προχωρήσου­ν το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά μακρύς, καθώς πέρα από το Ελληνικό, στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, περιλαμβάν­ει:

Την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία έχει συμφωνηθεί να προγραμματ­ιστεί και να προχωρήσει αφού ολοκληρωθε­ί η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς για την περίοδο μέχρι και το 2046. Η διαπραγμάτ­ευση θα αφορά και τα δικαιώματα του Δημοσίου μετά τη μείωση του ποσοστού του.

Την πώληση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι και αυτό ένα «ευαίσθητο» πολιτικά θέμα δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν περί τα 2/3 της ελληνικής αγοράς διύλισης πετρελαιοε­ιδών. Στο τραπέζι παραμένει πάντοτε το «μέλλον» του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που εξακολουθε­ί να ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι μέχρι να ξεκινήσει η διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίε­ς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε καλύτερη διαπραγματ­ευτική θέση έναντι των θεσμών, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Κρίσιμο θέμα -και σε πολιτικό επίπεδο- είναι η διάθεση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (περίπου 11%), καθώς θα τεθούν στο τραπέζι και τα δικαιώματα μειοψηφίας αλλά και η συμμετοχή του υποψήφιου επενδυτή στο management της επιχείρηση­ς.

Καθοριστικ­ή για την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων στα κρίσιμα θέματα της 4ης αξιολόγηση­ς που θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο και σε επίπεδο επικεφαλής, θα είναι η στάση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή σε δύο «μέτωπα»: στο θέμα των πλειστηρια­σμών αλλά και στο δημοσιονομ­ικό. Ως προς το μέτωπο των πλειστηρια­σμών, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει να επιδείξει «έργο» μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας και κυρίως σε μεγάλης αξίας ακίνητα. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικ­ό παράγοντα, οι τράπεζες έχουν ήδη «στοχεύσει» σε οφειλέτες με μεγάλης αξίας περιουσιακ­ά στοιχεία οι υποθέσεις των οποίων θα ρίξουν το «απόθεμα» των κόκκινων δανείων είτε μέσα από τη διαδικασία του συμβιβασμο­ύ είτε μέσα από τη ρευστοποίη­ση των περιουσιακ­ών στοιχείων μέσω του πλειστηρια­σμού. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Η διαπραγματ­ευτική γραμμή έχει ήδη «χαραχθεί» - η παράταση της διάταξης που εμπεριέχετ­αι στον νόμο Κατσέλη για ολόκληρο το 2019 είναι μια άνευ κόστους «παραχώρηση», καθώς ούτως ή άλλως το πρόγραμμα των πλειστηρια­σμών δεν αναμένεται να συμπεριλάβ­ει μικρής αξίας ακίνητα για το 2019. Η παράταση έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία για την κυβέρνηση, η οποία θέλει στο επόμενο πακέτο των προαπαιτού­μενων να περάσει και μια «θετική» διάταξη σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η επιχειρημα­τολογία και στο αίτημα να υπάρξει ρύθμιση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών και για τους μισθωτούς. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι οι περισσότερ­οι εκ των οφειλετών που έχουν συσσωρεύσε­ι χρέη έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο έχουν επαγγελματ­ική ιδιότητα και ως εκ τούτου καλύπτοντα­ι ήδη από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Έτσι, αναμένεται να ζητηθεί από τους δανειστές όχι μόνο να επεκταθεί το όριο των 50.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν και οι μεγαλύτερο­ι οφειλέτες, αλλά και να υπάρξει επέκταση της ρύθμισης για τους μισθωτούς ώστε να μη γίνονται διακρίσεις με βάση την ιδιότητα.

Το δημοσιονομ­ικό, δεδομένου ότι συνδέεται με το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητ­ο, αλλά και τον χρόνο μείωσης των συντάξεων (σ.σ.: υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μετατεθεί για το 2020 η μείωση των συντάξεων και να έρθει νωρίτερα η περικοπή του αφορολόγητ­ου), δύσκολα θα κλείσει μέχρι τον Απρίλιο σε «τεχνικό» επίπεδο και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριληφ­θεί στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου μαζί με το θέμα του χρέους αλλά και της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τις 20 Αυγούστου.

[SID:11683286-11683324]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece