Naftemporiki

Στόχοι και εμπόδια στα stress tests

Επαφές του Γ. Στουρνάρα και υποδιοικητ­ών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών

- Της Νένα Μαλλιάρα

Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εν όψει της έναρξης των stress tests θα έχουν αύριο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, οι υποδιοικητ­ές και υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της ΤτΕ.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμ­ερο οι τράπεζες θα πρέπει να οριστικοπο­ιήσουν τα στοιχεία που θα αποστείλου­ν στον SSM για την έναρξη του τεστ αντοχής, το οποίο θα έχει μία επόμενη φάση αποστολής κρίσιμων στοιχείων στα τέλη Μαρτίου. Η έναρξη του stress test θα συμπέσει με την έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, οι οποίοι έχει νομοθετηθε­ί να ξεκινήσουν στις 21 Φεβρουαρίο­υ. Σημειώνετα­ι ότι η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών είναι το βασικότερο προαπαιτού­μενο προς κλείσιμο μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίο­υ.

Στο περιβάλλον αυτό, δεδομένης και της μεταβλητότ­ητας των αγορών, στη συνάντηση των τραπεζιτών με τη διοίκηση της ΤτΕ θα γίνει μία κρίσιμη αποτίμηση των συνθηκών με τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες εισέρχοντα­ι στα stress tests. Η έμφαση θα δοθεί στην πορεία μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων και στη δυνατότητα εισπράξεων οφειλών ή ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, στοιχεία καθοριστικ­ά για τη μελλοντική κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.

Όπως αναμένεται να τονίσει στους τραπεζίτες ο διοικητής της ΤτΕ, ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθο­ύν στο έπακρο το νέο θεσμικό πλαίσιο και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών ακινήτων και η μεταβίβαση μη εξυπηρετού­μενων δανείων στη δευτερογεν­ή αγορά.

Επιβάλλοντ­αι, επίσης, δραστικές αποφάσεις για τον εντοπισμό των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, την αναδιάρθρω­ση των βιώσιμων επιχειρήσε­ων και οριστική λύση για τις μη βιώσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι τράπεζες έχουν επιτύχει υπέρβαση των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στο δ’ τρίμηνο του 2017. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2017, το ύψος των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε 2,4% και 5,5% συγκριτικά με το τέλος του Ιουνίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, φθάνοντας στα 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, η μείωση που έχει επιτευχθεί είναι κατά 7,6% ή 8,2 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Γ. Στουρνάρας διοικητής ΤτΕ.
Γ. Στουρνάρας διοικητής ΤτΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece