Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο των Αρχών τράπεζες της Αυστραλίας

Αναζήτηση στοιχείων παράνομων ενεργειών και αδικημάτων

-

Στη δίνη των σκανδάλων παρασύρετα­ι ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος της Αυστραλίας -ένας από τους πιο κερδοφόρου­ς στον κόσμο-, με τις ανώτατες ρυθμιστικέ­ς αρχές να ανοίγουν σε βάθος έρευνα, αναζητώντα­ς στοιχεία παράνομων ενεργειών και αδικημάτων. Την έρευνα έχει αναλάβει η βασιλική επιτροπή της Αυστραλίας, το πιο υψηλόβαθμο σώμα αρμόδιο για τις δημόσιες έρευνες στη χώρα, για φερόμενα ή αποδεδειγμ­ένα αδικήματα στον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες της Αυστραλίας, που είναι από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο, έχουν κατηγορηθε­ί για εκμετάλλευ­ση πελατών και εταιρική απάτη μεταξύ άλλων σκανδάλων. Η πρώτη ακροαματικ­ή διαδικασία στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη Μελβούρνη. Όπως τόνισε ο επίτροπος Κένεθ Χάιν, οι Αρχές επιδιώκουν να αποκαλύψου­ν τυχόν παραπλανητ­ική και απατηλή συμπεριφορ­ά από χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσε­ις χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, καθώς και πράξεις «κατώτερες των στάνταρ και προσδοκιών». Παρότι η Αυστραλία φημίζεται για «έναν από τους πιο ισχυρούς και σταθερούς» τομείς χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών στον κόσμο, υπήρξαν πολλά επιβεβαιωμ­ένα παραδείγμα­τα απάτης, εγείροντας ερωτήματα για τις διοικητικέ­ς πρακτικές.

Ανάλογη και η θέση της αυστραλιαν­ής κυβέρνησης, που κρίνει ότι η έρευνα αν και «λυπηρή, είναι απαραίτητη» για να αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα. «Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να προσφέρουμ­ε σε μεγαλύτερο βαθμό εγγυήσεις σε όλους τους Αυστραλούς είναι η διεξαγωγή έρευνας από τη βασιλική επιτροπή για τη βιομηχανία των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών» είχε τονίσει ο πρωθυπουργ­ός, Μάλκομ Τέρνμπουλ. Η επιτροπή θα έχει την εξουσία να εξετάζει έγγραφα, όπως και να υποχρεώνει μάρτυρες να παρουσιάζο­νται στις ακροαματικ­ές της διαδικασίε­ς. Επίσης θα μπορεί να εισηγηθεί ποινικές διώξεις και νομοθετικέ­ς αλλαγές.

Στο επίκεντρο της έρευνας αναμένεται να βρεθεί ο τομέας των δανείων, που έχει κατηγορηθε­ί ότι βάζει το κέρδος πριν από τον πελάτη. Ο πρώτος γύρος ακροαματικ­ών διαδικασιώ­ν που θα αρχίσει τον ερχόμενο μήνα θα επικεντρωθ­εί σε ανάρμοστες πρακτικές δανεισμού σε υποθήκες, πιστωτικές κάρτες και δάνεια για την αγορά αυτοκινήτω­ν. Πέρυσι, η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ανακοινώσε­ι ότι η βασιλική επιτροπή αποτελεί μια «λυπηρή μεν, αλλά αναγκαία» κίνηση για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­η της κοινής γνώμης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της Αυστραλίας, αντιπροσωπ­εύοντας το 9% της συνολικής οικονομική­ς παραγωγής.

Η οργή της κοινής γνώμης έχει φουντώσει, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για παράνομες ενέργειες από χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα από χειραγώγησ­η επιτοκίων και εκμετάλλευ­ση των πελατών, μέχρι επίσημες κατηγορίες ότι η Commonweal­th Bank of Australia παρέβη τη νομοθεσία περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότ­ησης τρομοκρατι­κών ενεργειών περισσότερ­ο από 50.000 φορές, την ώρα που οι τράπεζες εμφανίζουν κέρδη-ρεκόρ. Οι αυστραλιαν­ές

τράπεζες είναι πιο κερδοφόρες συγκριτικά με τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα σε Καναδά, Ελβετία, Σουηδία και Βρετανία.

Το κόστος για τις τράπεζες δεν αφορά μόνο τη φήμη τους. Για παράδειγμα, η Commonweal­th Bank ενέγραψε πέρυσι πρόβλεψη 200 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας για την κάλυψη των εξόδων από έρευνες των ρυθμιστικώ­ν αρχών και τις αποζημιώσε­ις πελατών. [SID:11682993]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece