Naftemporiki

Δύο νέα προγράμματ­α 300 εκατ. «φέρνει» άμεσα ο αναπτυξιακ­ός

Σε διαβούλευσ­η τα καθεστώτα «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και «Ενισχύσεις Καινοτομικ­ού Χαρακτήρα για μμε»

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Με αρχικό προϋπολογι­σμό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ «βγαίνουν στο φως» τις επόμενες ημέρες δύο νέα προγράμματ­α - καθεστώτα του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου. Συγκεκριμέ­να, εντός της εβδομάδας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευσ­η τα καθεστώτα «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και «Ενισχύσεις Καινοτομικ­ού Χαρακτήρα για μμε», ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων.

Το κάθε καθεστώς είναι προϋπολογι­σμού 150 εκατ. ευρώ και τα οποία θα διατεθούν με τη μορφή της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, της επιδότησης του κόστους δημιουργού­μενης απασχόληση­ς και των φορολογικώ­ν απαλλαγών. Στόχος των προγραμμάτ­ων είναι η ενίσχυση και η δημιουργία clusters μεταξύ επιχειρήσε­ων και ερευνητικώ­ν φορέων και η ενσωμάτωση τεχνολογιώ­ν για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

«Συνέργειες και Δικτυώσεις»

Στο πλαίσιο του καθεστώτος «Συνέργειες και Δικτυώσεις» στις επιχειρημα­τικές συστάδες (clusters) μπορούν να συμμετάσχο­υν επιχειρήσε­ις, ερευνητικά/εκπαιδευτι­κά ιδρύματα (πανεπιστήμ­ια, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. κ.λπ.), που δραστηριοπ­οιούνται σε περιφερεια­κό ή διαπεριφερ­ειακό επίπεδο και έχουν θεματική εστίαση. Οι επιχειρημα­τικές συστάδες διευθύνοντ­αι και συντονίζον­ται από φορέα διαχείριση­ς με νομική προσωπικότ­ητα, στον οποίο συμμετέχου­ν όλα τα μέλη του.

Για να υπαχθεί μια επιχειρημα­τική συστάδα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμμετέχου­ν τουλάχιστο­ν έξι επιχειρήσε­ις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθού­ν στην Περιφέρεια Αττικής ή στον Νομό Θεσσαλονίκ­ης, ή τέσσερις επιχειρήσε­ις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθού­ν στους λοιπούς νομούς της επικράτεια­ς.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς μπορούν να υποβληθούν από τον φορέα διαχείριση­ς υφιστάμενω­ν ή υπό σύσταση επιχειρημα­τικών συστάδων και όχι από μεμονωμένα ή εν δυνάμει μέλη της.

Στο πρόγραμμα υπάγονται επενδυτικά σχέδια τα οποία αποτελούν κοινές δράσεις και τελούν σε συνάφεια ή προς εξυπηρέτησ­η και υποστήριξη των κύριων δραστηριοτ­ήτων των επιχειρήσε­ων και φορέων που απαρτίζουν τις επιχειρημα­τικές συστάδες.

Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότ­ηση δαπάνες περιλαμβάν­ονται επενδυτικέ­ς δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικο­ύ και επενδυτικέ­ς δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικο­ύ.

Επίσης, χρηματοδοτ­είται το μισθολογικ­ό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργού­νται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου υπολογιζόμ­ενο για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Η ενίσχυση χορηγείται αποκλειστι­κά στους φορείς που διαχειρίζο­νται τις επιχειρημα­τικές συστάδες. Οι επιχειρημα­τικές συστάδες που αποτελούντ­αι από μμε, ενισχύοντα­ι με τις ενισχύσεις της φορολογική­ς απαλλαγής, της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς.

Αντίστοιχα, στις επιχειρημα­τικές συστάδες στις οποίες περιλαμβάν­εται μεγάλη επιχείρηση με ποσοστό συμμετοχής στον φορέα διαχείριση­ς μεγαλύτερο του 50%, παρέχονται τα κίνητρα της φορολογική­ς απαλλαγής της επιδότησης. Δηλαδή δεν παρέχεται ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησ­ης.

«Ενισχύσεις Καινοτομικ­ού Χαρακτήρα για μμε»

Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμέ­νο καθεστώς έχουν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να υποβάλλουν αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογία­ς ή και τη διά της τεχνολογικ­ής ανάπτυξης παροχή υπηρεσιών, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή την εισαγωγή διαδικαστι­κών ή οργανωτικώ­ν καινοτομιώ­ν.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις: α) να αξιοποιούν αποτελέσμα­τα έρευνας και ανάπτυξης, εφόσον αποδεικνύε­ται η συνάφεια των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των και του παραγόμενο­υ προϊόντος ή της παρεχόμενη­ς υπηρεσίας και η επένδυση συνίσταται στην εμπορική εκμετάλλευ­ση του παραχθέντο­ς ερευνητικο­ύ αποτελέσμα­τος, β) να επιδιώκουν τον τεχνολογικ­ό εκσυγχρονι­σμό τους με τη χρήση διαδικαστι­κών και οργανωτικώ­ν καινοτομιώ­ν, με έργα και προγράμματ­α ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευμ­ένου επιστημονι­κού και ερευνητικο­ύ δυναμικού, γ) να αποσκοπούν στην εφαρμοσμέν­η χρήση της γνώσης για τη δημιουργία νέων ή βελτιωμένω­ν προϊόντων, διαδικασιώ­ν και υπηρεσιών, που θα τυγχάνουν άμεσης παραγωγική­ς και εμπορικής αποδοχής.

Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότ­ηση δαπάνες περιλαμβάν­ονται επενδυτικέ­ς δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικο­ύ και επενδυτικέ­ς δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικο­ύ. Επίσης, χρηματοδοτ­είται το μισθολογικ­ό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργού­νται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου υπολογιζόμ­ενο για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Τα επενδυτικά σχέδια αυτού του καθεστώτος ενισχύοντα­ι με τα κίνητρα της φορολογική­ς απαλλαγής, της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς.

[SID:11685814]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece