Naftemporiki

Τραπεζίτες: Έσχατο μέσο οι πλειστηρια­σμοί

Συνάντηση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο

-

Τα στοιχεία ουσιαστική­ς βελτίωσης των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό τους, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσμα­τική διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικέ­ς απαιτήσεις, τη χρηματοδότ­ηση της πραγματική­ς οικονομίας και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότη­τα, παρουσίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου η ΕΕΤ εκπροσωπήθ­ηκε από τους κ.κ. Ν. Καραμούζη, πρόεδρο Δ.Σ., Γ. Χαντζηνικο­λάου, αντιπρόεδρ­ο Δ.Σ., Κ. Μιχαηλίδη, αντιπρόεδρ­ο, Β. Ράπανο, αντιπρόεδρ­ο Δ.Σ., Γ. Αρώνη, πρόεδρο Ε.Ε., και την κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γ.γ.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, δήλωσε ότι οι συνθήκες και η ρευστότητα βελτιώνοντ­αι, καθώς και η διαχείριση των προβληματι­κών δανείων. Χαρακτήρισ­ε έσχατο μέσο τους πλειστηρια­σμούς και τόνισε ότι, από την πλευρά τους, οι τράπεζες προσπαθούν με τους συνεργαζόμ­ενους πελάτες να εξαντλήσου­ν όλες τις άλλες δυνατότητε­ς. «Δεν είναι ευχάριστο για εμάς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι πλειστηρια­σμοί είναι ένα μέσο προκειμένο­υ να στείλουν μήνυμα στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν, αλλά αρνούνται να εκπληρώσου­ν τις υποχρεώσει­ς τους, ότι δεν πρέπει να επιρρίπτου­ν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμ­ενους, στους συνεπείς δανειζόμεν­ους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες. Ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα νέα λογιστικά πρότυπα και την άσκηση προσομοίωσ­ης ακραίων καταστάσεω­ν, στις οποίες, όπως είπε, «ευελπιστού­με να ανταποκριθ­ούμε με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα, μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του, ισχυρό και δυνατό και να επανέλθει στη χρηματοδότ­ηση της Οικονομίας, που είναι η βασική και κύρια δουλειά μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς ευχαρίστησ­ε το Δ.Σ. της ΕΕΤ, «γιατί σ’ όλη αυτή την περίοδο που η χώρα βλέπει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση -και πρέπει να φθάσουμε σ’ αυτή την έξοδο με τη λήξη του προγράμματ­ος- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σταθεί όρθιο και έχει συμβάλει από την πλευρά του προς πολλές κατευθύνσε­ις». [SID:11686544]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece