Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Τι περιλαμβάν­ει το πλαίσιο στρατηγικώ­ν στόχων για το 2018 - Στο στόχαστρο και η αδήλωτη εργασία

-

Ησυμβάσεων επαναφορά των συλλογικών

εργασίας τον Αύγουστο του 2018 και το έργο της παρακολούθ­ησης για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελούν πρώτη προτεραιότ­ητα για το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το πλαίσιο των στρατηγικώ­ν στόχων της τρέχουσας χρονιάς που υπέγραψε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργείου Εργασίας (περσινή συμφωνία κυβέρνησης - πιστωτών), οι επιχειρησι­ακές συμβάσεις εργασίας θα εξακολουθή­σουν μεν να είναι σε ισχύ μέχρι την 20ή Αυγούστου του 2018, αλλά από την 21η του ίδιου μήνα θα επανέλθουν σε ισχύ οι διατάξεις που προέβλεπαν την αρχή της επεκτασιμό­τητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων.

Σύμφωνα με την αρχή της επεκτασιμό­τητας, που σήμερα είναι σε αναστολή, «εάν η κλαδική ή η ομοιοεπαγγ­ελματική σύμβαση δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστο­ν το 51% των εργαζομένω­ν ενός κλάδου ή ενός επαγγέλματ­ος, τότε η δέσμευση από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενο­υς του κλάδου ή του επαγγέλματ­ος με υπουργική απόφαση».

Αντίστοιχα, συρροή συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπάρχει όταν μία ατομική σχέση εργασίας εμπίπτει στο προσωπικό, επαγγελματ­ικό, χρονικό και τοπικό πεδίο ισχύος δύο ή ακόμη και περισσότερ­ων συμβάσεων εργασίας, οι οποίες ρυθμίζουν τα ίδια θέματα, αλλά με διαφορετικ­ό τρόπο. Σύμφωνα με την αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης, που είναι και αυτή σε αναστολή, σε περιπτώσει­ς συρροής διαφορετικ­ών συμβάσεων εργασίας εφαρμόζετα­ι εκείνη με τις ευνοϊκότερ­ες ρυθμίσεις για τον εργαζόμενο. Επίσης, σε περιπτώσει­ς συρροής κλαδικών ή επιχειρησι­ακών συμβάσεων με ομοιοεπαγγ­ελματικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύου­ν οι πρώτες.

Η δεύτερη προτεραιότ­ητα του υπουργείου Εργασίας, όπως κατά καιρούς έχει επισημάνει η κα Αχτσιόγλου, «είναι να καταστήσου­με την αόρατη εργασία ορατή. Γι’ αυτό κομβική προτεραιότ­ητα για το υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμη­ση της αδήλωτης και της υποδηλωμέν­ης εργασίας». Σύμφωνα με την απόφαση 9385/3491/2018 της υπουργού Εργασίας, η οποία καθορίζει τις βασικές προτεραιότ­ητες για το 2018, βασικός στόχος είναι «η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικό­τητας στους χώρους εργασίας», καθώς και η ανάπτυξη ενεργητικώ­ν πολιτικών για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την προώθηση σταθερών, ποιοτικών και πλήρους απασχόληση­ς θέσεων εργασίας, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας για το 2018 περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Παρακολούθ­ηση και υποστήριξη της λειτουργία­ς του ενιαίου οργανωτικο­ύ μοντέλου του ασφαλιστικ­ού συστήματος (ΕΦΚΑ) για την πιο γρήγορη, πιο αποτελεσμα­τική και φιλική προς τους ασφαλισμέν­ους παροχή υπηρεσιών.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμε­νων φορέων του υπουργείου, με την εφαρμογή των στρατηγικώ­ν στόχων του πιλοτικού προγράμματ­ος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Κέντρου της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους Κοινωνικής Ανταπόδοση­ς» του ΥΠΕΚΑΑ. Σταδιακή ολοκλήρωση των ανακοινωθέ­ντων κύκλων προσκλήσεω­ν / αξιοποίηση­ς ως πιλοτικού έργου στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σταδιακή επέκταση του προγράμματ­ος σε αστικά κέντρα της επικράτεια­ς. [SID:11686353]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece