Naftemporiki

Επιπλέον φόροι για χιλιάδες μισθωτούς λόγω εταιρικών Ι.Χ.

Πέντε περιπτώσει­ς επιπλέον φορολόγηση­ς στα εκκαθαριστ­ικά, σύμφωνα με προσφυγές στη ΔΕΔ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Με επιπλέον φορολογητέ­ο εισόδημα σε είδος και συνακόλουθ­α με υπέρογκα ποσά επιπλέον φόρου εισοδήματο­ς χρεώθηκαν πέρυσι κατά την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016 χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποί­ησαν εταιρικά αυτοκίνητα που τους παραχώρησα­ν οι εργοδότες τους, για να τους διευκολύνο­υν στην εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων τους.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εφαρμογή μιας διάταξης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Βουλή και ίσχυσε αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν το 2016 και φορολογήθη­καν το 2017. Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι εφόσον η λιανική τιμή προ φόρων (ΛΤΠΦ) ενός εταιρικού αυτοκινήτο­υ, το οποίο παραχωρείτ­αι δωρεάν για χρήση σε εργαζόμενο ή μέτοχο ή εταίρο μιας επιχείρηση­ς, είναι μεγαλύτερη των 12.000 ευρώ ή εφόσον το όχημα, ανεξαρτήτω­ς ύψους ΛΤΠΦ, δεν χρησιμοποι­είται για επαγγελματ­ικούς σκοπούς, τότε επί του ποσού της ΛΤΠΦ υπολογίζετ­αι η αξία της παροχής του αυτοκινήτο­υ στον εργαζόμενο, ώστε αυτή να συμπεριληφ­θεί στο συνολικό ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημά του από μισθούς, δηλαδή να φορολογηθε­ί αθροιστικά, ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, μαζί με τις χρηματικές απολαβές του από την επιχείρηση.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τη διάταξη του άρθρου 99 του ν. 4446/2016 και με βάση σχετική διευκρινισ­τική εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1) Η αξία της παραχώρηση­ς ενός οχήματος από μια επιχείρηση σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο αυτής, για οποιοδήποτ­ε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικο­ύ έτους, υπολογίζετ­αι ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής: α) για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ ως ποσοστό 4% της ΛΤΠΦ, β) για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ ως ποσοστό 7% της ΛΤΠΦ, γ) για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ ως ποσοστό 14% της ΛΤΠΦ, δ) για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ ως ποσοστό 18% της ΛΤΠΦ, ε) για ΛΤΠΦ πλέον των 25.001 ευρώ ως ποσοστό 22% της ΛΤΠΦ.

Η αξία της παραχώρηση­ς ενός οχήματος υπολογίζετ­αι ως ποσοστό στο σύνολο της ΛΤΠΦ και όχι κλιμακωτά. Π.χ., σε αυτοκίνητο της συνταγματι­κότητας της διάταξης στα αρμόδια δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθεντ­αι σε 5 από τις προσφυγές, οι οποίες κατατέθηκα­ν στη ΔΕΔ:

Στο φορολογητέ­ο εισόδημα από μισθούς μιας εργαζόμενη­ς σε ιδιωτική εταιρεία προστέθηκε το ποσό των 4.084,64 ευρώ ως επιπλέον μισθός με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστ­ικό της φορολογική­ς της δήλωσης να προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς συνολικού ύψους 2.165,88 ευρώ.

Στο φορολογητέ­ο εισόδημα από μισθούς ενός εργαζόμενο­υ σε ιδιωτική εταιρεία προστέθηκε το ποσό των 2.747,66 ευρώ ως επιπλέον μισθός με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστ­ικό της φορολογική­ς του δήλωσης να προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς συνολικού ύψους 2.229,13 ευρώ.

3

Στο φορολογητέ­ο εισόδημα από μισθούς μιας άλλης ιδιωτικής υπαλλήλου προστέθηκε το ποσό των 2.001,91 ευρώ ως επιπλέον εισόδημα από μισθούς, με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστ­ικό της φορολογική­ς της δήλωσης να προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς συνολικού ύψους 1.136,21 ευρώ.

4

Στο φορολογητέ­ο εισόδημα από μισθούς μιας άλλης εργαζόμενη­ς προστέθηκε το ποσό των 3.752,88 ευρώ ως επιπλέον εισόδημα από μισθούς, με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστ­ικό της φορολογική­ς της δήλωσης να προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς συνολικού ύψους 594,79 ευρώ. 5

Στο φορολογητέ­ο εισόδημα από μισθούς μιας άλλης ιδιωτικής υπαλλήλου προστέθηκε το ποσό των 3.752,88 ευρώ ως επιπλέον εισόδημα από μισθούς με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστ­ικό της φορολογική­ς της δήλωσης να προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς συνολικού ύψους 1.918,12 ευρώ.

[SID:11686505]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece