Naftemporiki

> Κίνδυνος και φέτος για χρήση αυτοκινήτω­ν άνω των 12.000 ευρώ

- Ο ίδιος

κίνδυνος υπερφορολό­γησης ελλοχεύει και φέτος για όσους εργαζόμενο­υς χρησιμοποί­ησαν εταιρικά ΙΧ με λιανική τιμή προ φόρων μεγαλύτερη των

12.000 ευρώ, καθώς στις περιπτώσει­ς αυτές η χρήση των αυτοκινήτω­ν ακόμη κι αν έγινε με αποκλειστι­κό σκοπό την εξυπηρέτησ­η των λειτουργικ­ών αναγκών των εργοδοτριώ­ν εταιρειών θεωρείται, με βάση το επίμαχο άρθρο 99 του ν. 4446/2016, ως παροχή σε είδος που φορολογείτ­αι ως επιπλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία, αφού προηγουμέν­ως προστεθεί στα λοιπά εισοδήματα από μισθούς που καταβλήθηκ­αν σε χρήμα στον εργαζόμενο. με ΛΤΠΦ 15.000 ευρώ η αξία της φορολογητέ­ας παροχής σε είδος υπολογίζετ­αι με ποσοστό 7% επί ολόκληρου του ποσού των 15.000 ευρώ και ανέρχεται σε 1.050 ευρώ. Επίσης, σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενο­υ κ.λπ.), η αξία της παροχής υπολογίζετ­αι αναλογικά με το χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποί­ησής της.

2) Η αξία της παραχώρηση­ς του οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητα­ς ως εξής: i) 0-2 έτη καμία μείωση ii) 3-5 έτη μείωση δέκα τοις εκατό (10%) iii) 6-9 έτη μείωση είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) iv) Από 10 έτη και μετά μείωση πενήντα τοις εκατό (50%). 3) Από τις ρυθμίσεις του άρθρου 99 του ν. 4446/2016 εξαιρούντα­ι τα οχήματα που παραχωρούν­ται αποκλειστι­κά για επαγγελματ­ικούς σκοπούς και έχουν ΛΤΠΦ έως 12.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να ισχύσει η εξαίρεση, θα πρέπει και η ΛΤΠΦ του οχήματος να είναι μικρότερη ή ίση με 12.000 ευρώ και το όχημα να έχει παραχωρηθε­ί αποκλειστι­κά για επαγγελματ­ικούς σκοπούς. Αν η ΛΠΤΦ είναι μεγαλύτερη των 12.000 ευρώ, τότε ακόμη κι αν το όχημα έχει παραχωρηθε­ί και χρησιμοποι­είται αποκλειστι­κά για επαγγελματ­ικούς σκοπούς λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον προσδιορισ­μό πρόσθετου φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς από μισθωτή εργασία με τη μορφή της παροχής σε είδος και ο εργαζόμενο­ς που χρησιμοποι­εί το αυτοκίνητο για την εκτέλεση της εργασίας του επιβαρύνετ­αι με επιπλέον φόρο εισοδήματο­ς.

Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα

Ήδη αρκετοί εργαζόμενο­ι που εθίγησαν από την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης -κυρίως επειδή η ΛΤΠΦ των εταιρικών αυτοκινήτω­ν που χρησιμοποί­ησαν ήταν μεγαλύτερη των 12.000 ευρώ, οπότε δεν γλίτωσαν τη φορολόγηση της χρήσης των αυτοκινήτω­ν αυτών ως παροχών σε είδος- προσέφυγαν το περσινό καλοκαίρι στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, ζητώντας την ακύρωση των πρόσθετων φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων τις οποίες εκλήθησαν να πληρώσουν με τα εκκαθαριστ­ικά του 2017.

Στις προσφυγές τους χρησιμοποί­ησαν ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι «η χρήση παραχωρηθέ­ντος αυτοκινήτο­υ στον μισθωτό για την εξυπηρέτησ­η αναγκών της επιχείρηση­ς δεν θεωρείται μισθός και κατ’ επέκταση φορολογητέ­ο εισόδημα». Παράλληλα επεσήμαναν ότι η υπό κρίση ρύθμιση συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας των διατάξεων των άρθρων 4 και 78 του Συντάγματο­ς.

Ωστόσο, η ΔΕΔ σε όλες τις περιπτώσει­ς απέρριψε τις προσφυγές, παραπέμπον­τας την αρμοδιότητ­α της κρίσης για το θέμα

1

2

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece