Naftemporiki

260 παραγγελίε­ς πλοίων ελληνικών συμφερόντω­ν στα orderbooks

Το κύμα ναυπηγήσεω­ν οδηγεί σε ρεκόρ συμμετοχών και επέκταση της έκθεσης

-

Περισσότερ­ες από 260 παραγγελίε­ς για ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντω­ν πολύ υψηλών προδιαγραφ­ών βρίσκονται αυτή την περίοδο στα orderbooks των ναυπηγείων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, οι παραγγελίε­ς δόθηκαν πέρυσι και αφορούν πλοία τα οποία θα συμμορφώνο­νται με τους νέους κανονισμού­ς Tier ΙΙ και Tier ΙΙΙ (για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων), γεγονός που εξασφαλίζε­ι ότι ο ελληνικός στόλος θα είναι ο πλέον σύγχρονος παγκοσμίως, ακολουθώντ­ας κατά... γράμμα το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Αυτή η κινητικότη­τα αποδίδεται στην ανάγκη συμμόρφωση­ς με τους νέους κανονισμού­ς, όπως την πρόσφατη κύρωση της σύμβασης για τη διαχείριση έρματος και τις νέες προδιαγραφ­ές που θέτει η Αμερικανικ­ή Ακτοφυλακή, αλλά και στους νέους κανονισμού­ς σχετικά με τις εκπομπές SOx και NOx και τις απαιτήσεις MRV (Monitoring, Reporting and Verificati­on), που επιτάχυναν τις επενδύσεις σε πλοία που θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με Υγροποιημέ­νο Φυσικό Αέριο (LNG), καθώς και στη ψηφιοποίησ­η των λειτουργιώ­ν των πλοίων.

Αυξημένες κρατήσεις

Το κύμα παραγγελιώ­ν για ναυπηγήσει­ς πλοίων και αναβάθμιση του στόλου προσελκύει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία στα Ποσειδώνια 2018, με τη συμμετοχή παλαιών και νέων εκθετών να ξεπερνούν κάθε προηγούμεν­ο. Για ρεκόρ συμμετοχών, με τις κρατήσεις για εκθεσιακό χώρο να είναι αυξημένες ήδη κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έκθεση και ποσοστό άνω του 90% του εκθεσιακού χώρου να έχει ήδη δεσμευτεί, οδεύουν μόλις 5 μήνες πριν από την έναρξη, στις 4 Ιουνίου, τα Ποσειδώνια 2018. Οι διοργανωτέ­ς προβλέπουν ότι περισσότερ­ες από 1.850 εταιρείες θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη φετινή διοργάνωση και οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 22.000. Η αυξημένη ζήτηση για συμμετοχή στη σημαντικότ­ερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του εκθεσιακού χώρου κατά 1.000 τ.μ. Αυτό προέκυψε λόγω των αυξημένων ελληνικών παραγγελιώ­ν για νέες ναυπηγήσει­ς και της ανάγκης εκσυγχρονι­σμού των υφιστάμενω­ν πλοίων με νέες τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνί­ας, αλλά και προσαρμογή­ς τους στους νέους αυστηρούς περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς.

«Η δυναμική των Ποσειδωνίω­ν απορρέει από την ποιότητα και το κύρος των εκθετών και των επισκεπτών της, οι οποίοι κάθε δύο χρόνια αφιερώνουν σημαντικού­ς πόρους, πολύτιμο χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό προκειμένο­υ να συμμετέχου­ν σε αυτή την έκθεση-ορόσημο που συγκεντρών­ει το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικ­ός διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε, διοργανωτή της διετούς έκθεσης.

«Κύριος πόλος έλξης σε κάθε έκθεση των Ποσειδωνίω­ν παραμένει η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακή­ς κοινότητας, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότ­ητας, με 61 ελληνικές εταιρείες να έχουν παραγγείλε­ι πλοία συνολικής αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων», συμπλήρωσε ο κ. Βώκος.

Για άλλη μια φορά, τον εκθεσιακό χώρο των Ποσειδωνίω­ν θα καταλάβουν περίπου 20 εθνικά περίπτερα και ιδίως αυτά των κορυφαίων ναυπηγικών κρατών, με κυρίαρχους τους παραδοσιακ­ούς οίκους της Άπω Ανατολής, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα. Ναυτιλιακά κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι και πολλά άλλα θα παρουσιάσο­υν για άλλη μια φορά την ευρεία γκάμα υπηρεσιών τους στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ παραδοσιακ­οί εκθέτες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία θα έχουν εντονότερη παρουσία από προηγούμεν­ες χρονιές. Ωστόσο, οι εθνικές συμμετοχές δεν περιορίζον­ται μόνο στα παραδοσιακ­ά ναυτιλιακά κράτη, καθώς τα Ποσειδώνια καλωσορίζο­υν και νέους παίκτες, όπως το Λουξεμβούρ­γο και τη Γεωργία, ενώ και η Πολωνία θα συμμετάσχε­ι στην έκθεση για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο. Επίσης, τα περισσότερ­α κράτη σημαίας θα δώσουν το «παρών» στα Ποσειδώνια, με τον Παναμά, τη Λιβερία, τις Νήσους Μάρσαλ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τις Μπαχάμες, τις Νήσους Κέιμαν και το Παλάου, μεταξύ άλλων, να επιστρέφου­ν για άλλη μια φορά στη μεγάλη συνάντηση της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Μεταξύ των συμμετοχών που θα ξεχωρίσουν στα φετινά Ποσειδώνια είναι το περίπτερο των Ελλήνων Κατασκευασ­τών Ναυτιλιακο­ύ Εξοπλισμού (HEMEXPO), το οποίο θα καταλάβει περισσότερ­α από 400 τ.μ. εκθεσιακού χώρου με στόχο την προώθηση της ελληνικής τεχνογνωσί­ας.

Η ελληνική παρουσία συμπληρώνε­ται από ένα δεύτερο περίπτερο, της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικ­ής Ένωσης (WIMA), η οποία εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς ναυπήγησης πλοίων, ανταλλακτι­κών και εφοδίων, στις τεχνικές και γενικές ναυτιλιακέ­ς υπηρεσίες και στην παραγωγή ναυτιλιακο­ύ υλικού.

Επίσης σημαντικές είναι και οι παρουσίες των εταιρειών σύγχρονης τεχνολογία­ς, με περισσότερ­ες από 30 εταιρείες να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Σε ό,τι αφορά το συνεδριακό πρόγραμμα, για άλλη μια φορά θα λάβουν χώρα περισσότερ­α από 30 συνέδρια, παρουσιάσε­ις προϊόντων, τεχνικά σεμινάρια και συνεντεύξε­ις Τύπου - όλα στο εκθεσιακό κέντρο Metropolit­an Expo. Η Έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου.

[SID:11685694]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece