Naftemporiki

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του 5% του ΟΤΕ

Έως τις 15 Μαρτίου οι δεσμευτικέ­ς προσφορές - Δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην Deutsche Telekom

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σπώληση την τελική ευθεία εισήλθε η

του 5% του ΟΤΕ (24.507.520 κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές) με τη δημοσίευση χθες από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) της σχετικής πρόσκλησης. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστη­ριακή τιμή της μετοχής της επιχείρηση­ς το ποσοστό αυτό αποτιμάται σε περίπου 287 εκατ. ευρώ (χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο ΧΑΑ 11,7 ευρώ). Η εκκίνηση της τελικής φάσης γίνεται με διαγωνιστι­κή διαδικασία, ωστόσο η Deutsche Telekom (DT), βασικός μέτοχος στον ΟΤΕ με 40%, βάσει της συμφωνίας μετόχων, έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να απευθυνθεί στη γερμανική εταιρεία, η οποία έχει περιθώριο 60 μέρες για να αποφασίσει να εξαγοράσει (ή όχι) το 5% με την τιμή που θα έχει διαμορφωθε­ί από τον διαγωνισμό.

Όπως εκτιμάται είναι πολύ πιθανό το 5% να καταλήξει τελικά στην Deutsche Telekom. Να σημειωθεί ότι το αντίτιμο της πώλησης κατευθύνετ­αι απευθείας για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους, προοπτική που δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για την DT, στην οποία το γερμανικό Δημόσιο συμμετέχει με 31,9%.

Πάντως, όπου και να καταλήξει το ποσοστό αυτό δεν προβλέπετα­ι να διαφοροποι­ηθεί ο τρόπος διοίκησης του ΟΤΕ, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει με τη γερμανική εταιρεία τη νέα συμφωνία μετόχων. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που επίκειται είναι ότι από τον Ιούνιο του 2018 τα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρηση­ς που διορίζει η ελληνική κυβέρνηση θα μειωθούν από πέντε σε δύο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικέ­ς προσφορές έως τις 15 Μαρτίου 2018.

Στην περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ κρίνει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητ­ικές προσφορές από τη διαγωνιστι­κή διαδικασία έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Deutsche Telekom, η οποία δύναται να εξαγοράσει το 5% του ΟΤΕ με τη μέση τιμή της μετοχής του στο ΧΑΑ τις τελευταίες είκοσι μέρες από την πρόσκληση που θα λάβει. Το Ταμείο παράλληλα έχει δημοσιοποι­ήσει πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα κρίνει για το εύλογο της προτεινόμε­νης συναλλαγής.

Το 5% του ΟΤΕ μεταβιβάστ­ηκε στο ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος 2016. Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 10% των δικαιωμάτω­ν ψήφου των μετοχών του ΟΤΕ. Μετά

την πώληση του 5% το Δημόσιο θα ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου για το εναπομείνα­ν 5% των μετοχών (1% ως άμεσος κάτοχος και 4% μέσω του ΙΚΑ).

Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο πακέτο του ΟΤΕ που μπορεί να πουληθεί. Για το ποσοστό που κατέχει το ΙΚΑ υπάρχει όρος (από τη μεταβίβασή του στους εργαζόμενο­υς του ΟΤΕ) να πουληθεί σε τιμή η οποία σήμερα απέχει πάρα πολύ από την τρέχουσα.

Σημαντικό κίνητρο για την εξαγορά του 5% αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ για τη μερισματικ­ή πολιτική. Ο ΟΤΕ προτίθεται μεσοπρόθεσ­μα να καταβάλλει στους μετόχους τους, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτ­ων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσε­ι τις εξαγορές φάσματος και τις μη επαναλαμβα­νόμενες δαπάνες.

Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους μετόχους θα ανέλθει περίπου σε 260 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι στην τετραετία ο ΟΤΕ θα δώσει στους μετόχους του ποσό της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ.

[SID:11686665]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece