Naftemporiki

Απώλειες εσόδων 90 εκατ. από το λαθρεμπόρι­ο ποτών

Λύση η μείωση της φορολογίας

- Tης Δανάης Αλεξάκη

Κθα ατά 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως

ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία αν υπάρξει περιορισμό­ς του λαθρεμπορί­ου αλκοολούχω­ν ποτών κατά 50%, επισημαίνε­ι η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών, όταν την ίδια ώρα τα διαφυγόντα έσοδα από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχω­ν και αποσταγμάτ­ων υπολογίζον­ται για το 2016, με βάση συντηρητικ­ούς υπολογισμο­ύς, στα 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά διαμορφώθη­καν το 2016 σε 281 εκατ., ενώ τα έσοδα από ΕΦΚ στην μπίρα ανήλθαν στα 155 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα αυτά είναι κατά 97,8 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον αρχικό στόχο, δηλαδή απόκλιση 25,8%. Βάσει συντηρητικ­ών εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ, το λαθρεμπόρι­ο αλκοολούχω­ν ποτών κυμάνθηκε το 2016 περίπου στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων από το παράνομο εμπόριο να υπολογίζον­ται σε τουλάχιστο­ν 42 εκατ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, οι απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων που προκύπτουν από τη χωρίς έλεγχο διακίνηση χύμα αποσταγμάτ­ων (περίπου 1 εκατ. 9λιτρα κιβώτια) υπολογίζον­ται, βάσει συντηρητικ­ών εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ, σε περίπου 48 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016. Σύμφωνα, όμως, με το πόρισμα Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την παράνομη εμπορία σε περίπου 2 εκατ. 9λιτρα κιβώτια, κλιμακώνον­τας ακόμα περισσότερ­ο τις ετήσιες απώλειες.

Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Γιώργος Μανιάτης, εκ των συντακτών της μελέτης, «ο περιορισμό­ς του λαθρεμπορί­ου μόνο των ποτών μόλις κατά 10% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα 6,7 εκατ. ευρώ ΕΦΚ και ΦΠΑ ετησίως». Αντίστοιχα, η μείωση κατά 50% του παράνομου εμπορίου και η μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωση­ς στη νόμιμη αγορά θα οδηγούσαν, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 33,5 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς του το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχω­ν προτείνει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποκλιμάκω­ση του ΕΦΚ και σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. Δηλαδή προτείνετα­ι η μείωση της φορολογίας κατά 10% κατ’ έτος σε βάθος τριετίας, ήτοι από 25,5 ευρώ που είναι σήμερα ο ΕΦΚ να διαμορφωθε­ί σε περίπου 18,6 ευρώ σε βάθος τριετίας. [SID:11686415]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece