Naftemporiki

Στροφή στο καταφύγιο του γιεν

Συνεχίστηκ­αν οι πιέσεις στο δολάριο έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το γιεν βρέθηκε χθες στο προσκήνιο του ενδιαφέρον­τος, με το κλίμα νευρικότητ­ας στα διεθνή χρηματιστή­ρια να στρέφει τους επενδυτές προς το καταφύγιο του ιαπωνικού νομίσματος. Το γιεν, έχοντας ως στήριγμα και τα σενάρια που θέλουν και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να κλείνει τις «στρόφιγγες» ρευστότητα­ς, κατάφερε να αναρριχηθε­ί σε υψηλά πενταμήνου έναντι του δολαρίου.

Το γιεν εξασφάλισε κέρδη πάνω από 1% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας έως και τα 107,42 γιεν, πολύ κοντά στα υψηλά που είχε αγγίξει τον Σεπτέμβριο, στα 107,32 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του ευρώ, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδρ­ιακά έως τα 132,52 γιεν.

Από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ, το γιεν είναι ενισχυμένο 1,5% έναντι του δολαρίου, καθώς επωφελείτα­ι της τάσης των επενδυτών για αναζήτηση ασφαλών «καταφυγίων», μετά τις έντονες αναταράξει­ς στα διεθνή χρηματιστή­ρια. Παρά τη βελτιωμένη εικόνα αυτής της εβδομάδας, οι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν δολάρια και να αγοράζουν γιεν.

Με το δολάριο να δέχεται πιέσεις, το ευρώ επέστρεψε και πάλι πάνω από το 1,23, με τους παράγοντες των αγορών να διατηρούν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν καταλυτικο­ί παράγοντες για μεγαλύτερα κέρδη τον Μάρτιο, εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας λόγω εκλογών στην Ιταλία και του εύθραυστου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στη Γερμανία.

Ο δείκτης δολαρίου καταγράφει απώλειες 3% από τις αρχές του έτους, με τις πιέσεις να οφείλονται κυρίως στις δηλώσεις υψηλόβαθμω­ν στελεχών της αμερικανικ­ής κυβέρνησης ότι ένα αδύναμο δολάριο αποτελεί θετική εξέλιξη για το διεθνές εμπόριο, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς συνθήκες σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρωζώνη, δίνοντας ώθηση στο ευρώ.

Οι πρόσφατες ανακοινώσε­ις της Ουάσιγκτον για περικοπές φόρων και δαπάνες για έργα υποδομών έχουν επίσης ερμηνευτεί ως αρνητικές για το δολάριο, καθώς η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αναμένεται να δαπανήσει περισσότερ­α, διευρύνοντ­ας το δημοσιονομ­ικό της έλλειμμα. Τα νομίσματα χωρών με πλεονάσματ­α τρεχουσών συναλλαγών παραδοσιακ­ά ευνοούνται από τους επενδυτές σε σύγκριση με τα νομίσματα χωρών με έλλειμμα.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α. Εάν οι αριθμοί είναι υψηλότεροι των προβλέψεων, τότε το δολάριο θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος, καθώς θα ενισχυθούν οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed με ταχύτερους ρυθμούς.

[SID:11686716]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece