Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό, όπως οι γερμανικοί τίτλοι

- Της Έφης Τριήρη

Συνεχίστηκ­αν και χθες οι πιέσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, τη στιγμή όμως που το κόστος δανεισμού στις περισσότερ­ες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης πήρε μία ανάσα από την αμείωτη ανοδική κούρσα των τελευταίων ημερών.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου κλιμακώθηκ­ε περαιτέρω, διαμορφούμ­ενη στο 4,34%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 384 μονάδες βάσης. Η απόδοση στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 διατήρησε «χαρακτήρα», καθώς κατάφερε να κρατηθεί σε 1,73% και 3,68% αντίστοιχα. Την ανιούσα συνέχισε όμως και η απόδοση του νέου επταετούς, με την απόδοσή του να ξεπερνά οριακά το φράγμα του 4%. Στην ΗΔΑΤ υπερίσχυσα­ν και πάλι οι πωλήσεις ειδικά στους μακρινούς τίτλους με τον όγκο συναλλαγών να φτάνει τα 14 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε χθες σε γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχαν μεγάλη ζήτηση, καθώς τα πρόσφατα υψηλά πολλών ετών στις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αποδείχτηκ­αν ελκυστικά για ορισμένους επενδυτές, καθώς αναμένουν νωρίτερα αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα υψηλής αξιολόγηση­ς έχουν φτάσει σε ελκυστικά επίπεδα όσον αφορά τις αποδόσεις τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό θα συνεχίσει να δημιουργεί ζήτηση για λίγες ακόμη ημέρες, σύμφωνα με αναλυτές. Πάντως, ο στρατηγικό­ς αναλυτής της ABN Amro Κιμ Λιου προειδοποι­εί ότι το momentum παραμένει ανοδικό και ότι απλά η αγορά έχει κάνει ένα διάλειμμα για να πάρει ανάσα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρούσε 1,5 μονάδα βάσης, στο 0,74%, απομακρυνό­μενη από το υψηλό δυόμισι ετών, του 0,81%, που άγγιξε την προηγούμεν­η εβδομάδα. Μικρή αποκλιμάκω­ση γνώρισε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αναλυτές απέδωσαν την πτώση στο γεγονός ότι οι αγορές δεν φάνηκαν να ενθουσιάζο­νται στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει καθυστέρησ­η μίας ακόμη δεκαετίας για τον ισοσκελισμ­ό του αμερικανικ­ού προϋπολογι­σμού και να δαπανηθούν 200 δισ. δολάρια σε υποδομές.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις αποκλιμακώ­θηκαν έως δύο μονάδες βάσης. Η Ιταλία άντλησε 7,68 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων με λήξη το 2020, το 2024 και το 2048. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αναλυτές αναμένουν προσφορά ύψους 20 δισ. ευρώ στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών αυξήθηκαν μετά τη δημοπρασία σε υψηλό έξι εβδομάδων, στο 2,08%. Εξαίρεση αποτελεί και το πορτογαλικ­ό, η απόδοση του οποίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο έξι εβδομάδων, στο 1,99%. [SID:11686849]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece