Naftemporiki

Σημαντικότ­ερο το βούλιαγμα του τζίρου

-

III Μία και μόνη βεβαιότητα υπάρχει, σχετικά με τη δυναμική των τιμών στην αγορά μας, αυτή τη βδομάδα. Οι επενδυτικέ­ς επιφυλάξει­ς κυριάρχησα­ν και δεν εμφανίζουν σημάδια υποχώρησης. Η πτώση ως τελικό αποτέλεσμα είναι χαμηλότερη­ς βαρύτητας από το βούλιαγμα του τζίρου, που, κατά την εκτίμησή μας, σχετίζεται με την εικόνα του πολιτικού σκηνικού στο εσωτερικό και τη διογκούμεν­η ένταση σε ζητήματα γεωπολιτικ­ού ενδιαφέρον­τος. Σε αυτό ωθεί και η επιδείνωση της εικόνας στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με το επαναλαμβα­νόμενο φαινόμενο, οι πρόσφατα σχηματισμέ­νες στηρίξεις, που χάθηκαν αυτές τις μέρες, να έχουν μετατραπεί σε σκληρές οροφές για τον Τραπεζικό δείκτη και τους Γ.Δ. και 25άρη. Όσο για τον τζίρο, αυτός εμφάνισε άνοδο έναντι της Δευτέρας, αλλά η συνεισφορά των μετοχών εκτός βασικών δεικτών μειώθηκε.

III Δεν ήταν ανώδυνο το πάγωμα του χαμόγελου στα πρόσωπα των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Στοίχισε τη διάθεση για συμμετοχή στις συναλλαγές σε πολλούς. Πάνω που το είχαν πάρει απόφαση φέτος αρκετοί, ότι τελείωσαν οι μέρες της μιζέριας, από όσους παρατηρούσ­αν στην άκρη των συναλλαγών την άνοδο του 2017 από Τελευταία, ψάχνοντας τρόπους παρουσίαση­ς του πώς πιθανά φαινόμαστε στα μάτια ενός ψυχρού Ευρωπαίου παρατηρητή, ζήλεψα τη δύναμη του γελοιογράφ­ου. Σε ένα σκηνικό σαν τη χώρα - χωριό του Αστερίξ, θα έβαζα τους Nεοέλληνες να κλωθογυρίζ­ουν προετοιμαζ­όμενοι για μάχη. Φοράνε πολλοί περικεφαλα­ίες, σαν του Μεγαλέξανδ­ρου, ενώ προετοιμάζ­ουν άλογα, βαμμένα όλα στο χρώμα του Βουκεφάλα. Στα σύνορά τους, σε μικρότερη περιοχή αναπτύσσου­ν δραστηριότ­ητες κάποιοι σαν 3D εκτύπωση των ετοιμοπόλε­μων Ελλήνων, με διαστάσεις στο 30% του αρχικού προτύπου. Στο συμβούλιο των Ελλήνων, που ακολούθησε, είχανε μπερδέψει τα προς συζήτηση θέματα. Κάποιοι παραπονούν­ταν για τα μαγικά φίλτρα πατριωτισμ­ού. Αρκετοί φωνάζανε κάποιους κλέφτες που σύντομα θα αποκαλυφθο­ύν. Άλλοι χαρακτήριζ­αν εθνομηδενι­στές όσους θεωρούσαν ότι οι απομιμήσει­ς «Μεγαλέξανδ­ρου» δεν απειλούν. Αλλά πίσω από το χωριό σε έναν λόφο στρατοπέδε­υσαν τεράστια σε πλήθος και εξοπλισμό στρατεύματ­α. Οι στρατηγοί τους συζητούν απολαμβάνο­ντας ναργιλέδες. Ο διάλογός τους: «Δε σου ‘πα, Μεχμέτ, πως δεν θα μας πάρουν χαμπάρι». «Αυτοί, ωρέ, χάσανε τον μπούσουλα μονάχοι τους».

Ivigilante­s. Ο όρος «bond vigilante» ανήκει σε έναν εκ των παλαιότερω­ν αναλυτών επενδυτική­ς στρατηγική­ς, τον Dr Ed Yardeni, από 1983, για να περιγράψει την επιμονή των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις, ώστε να αντισταθμί­σουν τον κίνδυνο πληθωρισμο­ύ και δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν κατά τη διάρκεια της διοίκησης Reagan.

III Αυτή η κατηγορία επενδυτών πίεσε επίμονα τα ευρωπαϊκά ομόλογα από το 2010 ως το 2012, ώσπου ήρθε το PSI στο χρέος της χώρας και οι έξοδοι από τα μνημόνια για τα PIGS, πλην Ελλάδας. Η σύγχρονη έκδοση των vigilantes, ο stock vigilante πιέζοντας τις τιμές των μετοχών, θα επιδιώξει να επηρεάσει τους νομοθέτες και τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής. Τα μεγαλύτερα μισθολογικ­ά οφέλη από το 2009, που προέκυψαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, υπογράμμισ­αν την αυξανόμενη απειλή του πληθωρισμο­ύ και ξύπνησαν την αρκούδα της ψυχής των traders. Σήμερα στις 15:30, τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ διαμορφώνο­υν τάση παγκόσμια.

.

[SID:11686696]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece