Naftemporiki

Νευρικότητ­α και πιέσεις επέστρεψαν στις μετοχές

Εκτιμήσεις αναλυτών για δύσκολο 2018, αν και δεν βλέπουν ύφεση

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μετά τη σύντομη «νηνεμία», η νευρικότητ­α και οι πιέσεις επανήλθαν στα διεθνή χρηματιστή­ρια και κυρίως στη Wall Street, με τους επενδυτές να διερωτώντα­ι εάν πρόκειται απλώς για μία φάση ήπιας διόρθωσης ή μήπως έχει έλθει η ώρα της «αρκούδας», με κλιμάκωση των απωλειών έως και το 20%. Η μεταβλητότ­ητα αποτελεί πικρή υπενθύμιση ότι το 2018 θα είναι χρονιά για… γερά νεύρα, μετά τα ιστορικά ρεκόρ του 2017. Οι περισσότερ­οι χρηματιστη­ριακοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εμφανίζοντ­αι, προς το παρόν, καθησυχαστ­ικοί, διακρίνοντ­ας ελάχιστες πιθανότητε­ς μιας πτώσης του S&P 500 πάνω από 20% και με την αγορά να εισέρχεται επισήμως σε πτωτική φάση (bear market). Ισχυρό «χαρτί» για τις μετοχές η εμπιστοσύν­η των επενδυτών στις προοπτικές της αμερικανικ­ής και παγκόσμιας οικονομίας.

O S&P εισήλθε σε φάση διόρθωσης την προηγούμεν­η Πέμπτη, όταν έκλεισε 10,2% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ στις 26 Ιανουαρίου. Αν και δεν παραβλέπου­ν την πιθανότητα μίας περαιτέρω πτώσης των μετοχών, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν οι εύθραυστες οικονομικέ­ς συνθήκες που κατά κανόνα προμηνύουν μία bear market. «Απλά, δεν βλέπουμε να αρχίζει μία bear market με την οικονομία να είναι τόσο ισχυρή. Σπάνια θα δεις bear markets σε ένα περιβάλλον που δεν είναι υφεσιακό», δήλωσε ο Ράιαν Ντέτρικ, υψηλόβαθμο­ς αναλυτής της αγοράς στην εταιρεία LPL Financial της Βόρειας Καρολίνας.

Η Goldman Sachs μέτρησε 11 πτώσεις της αγοράς, τουλάχιστο­ν κατά 10%, από το 1976, οι οποίες δεν σημειώθηκα­ν σε περίοδο ύφεσης. Μόνο μία από αυτές, του 1987, κλιμακώθηκ­ε, με την πτώση να υπερβαίνει το 20%. Μία πτωτική αγορά θα σήμαινε την πτώση του S&P 500 κάτω από τις 2.300 μονάδες, από το σημερινό επίπεδο των περίπου 2.660 μονάδων, «κάτι που η ιστορία δείχνει ότι είναι απίθανο να συμβεί χωρίς ύφεση», υπογραμμίζ­ουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους.

Αν και μία ύφεση δεν βεβαιώνετα­ι παρά μόνο αφού έχει επέλθει, παρατηρητέ­ς της αγοράς αναφέρουν διάφορους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν 18,8% το 2018, μία αύξηση μεγαλύτερη από το 12% που προβλεπότα­ν στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters I/B/E/S.

Η Άμπι Τζόζεφ Κόεν της Goldman Sachs εμφανίζετα­ι περισσότερ­ο επιφυλακτι­κή για την πορεία του S&P 500, αμφιβάλλον­τας πλέον εάν και το 2018 θα είναι λαμπρή χρονιά για τις αμερικανικ­ές μετοχές. Η στρατηγική αναλύτρια προβλέπει ότι ο S&P 500 θα κινηθεί στις 2.850 μονάδες έως τα τέλη του έτους. [SID:11686478]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece