Naftemporiki

Καμπανάκι για το αμερικανικ­ό πετρέλαιο

Η αυξημένη παραγωγή από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα εμπόδιο στον στόχο του ΟΠΕΚ

-

Σαυξημένη αφή προειδοποί­ηση ότι η

παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα θα μπορούσε να αντισταθμί­σει την επιτυχία του ΟΠΕΚ για περιορισμό της υπερπροσφο­ράς απηύθυνε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης της ζήτησης φέτος.

Η ΙΕΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης φέτος σε 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι προηγούμεν­ης εκτίμησης για αύξηση 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, από τη στιγμή που το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Η ζήτηση πετρελαίου το 2017 αυξήθηκε με ρυθμό 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Η αμερικανικ­ή παραγωγή αργού θα μπορούσε να φθάσει τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας των ΗΠΑ. Η αύξηση της αμερικανικ­ής παραγωγής ενέχει τον κίνδυνο να επιβραδύνε­ι τον ρυθμό μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων, τα οποία μειώθηκαν κατά 154 εκατ. βαρέλια στις πλουσιότερ­ες χώρες του πλανήτη στη διάρκεια του 2017, σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ.

H παραγωγή του ΟΠΕΚ παρέμεινε αμετάβλητη στα 32,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, με το ποσοστό συμμόρφωση­ς στη συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής να ανέρχεται στο 137%, κυρίως μετά τις μειώσεις στη Βενεζουέλα. Εκτός του καρτέλ, η παραγωγή πετρελαίου, παρότι μειώθηκε κατά 175.000 βαρέλια ημερησίως, στα 58,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραμένει κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από τα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου, κυρίως λόγω της αύξησης της αμερικανικ­ής παραγωγής. Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο μηνών, με την τιμή brent στο Λονδίνο να υποχωρεί κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι ενδοσυνεδρ­ιακά και την τιμή αργού στη Ν. Υόρκη κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.

[SID:11686027]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece