Naftemporiki

Απειλητικό­ς ο Ερντογάν και κατά των ΗΠΑ

Προειδοποι­εί για αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Ουάσιγκτον αν συνεχιστεί η στήριξη στο YPG

- Του Μωυσή Λίτση

Εκτός ελέγχου πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί ακόμη και τις ΗΠΑ με αναθεώρηση της τουρκικής πολιτικής απέναντί τους, αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να υποστηρίζε­ι τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές (YPG) στη Συρία.

Οι λεονταρισμ­οί Ερντογάν κατά της Ουάσιγκτον αποτυπώνου­ν το άγχος της τουρκικής ηγεσίας για την αύξηση της επιρροής των Κούρδων στη Συρία, με το καθεστώς Άσαντ να ενισχύει έμμεσα τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές μπροστά στον κοινό εχθρό: την Άγκυρα.

Η τουρκική εισβολή στην Αφρίν στη βόρεια Συρία, η σιωπηρή συνεργασία Κούρδων και Άσαντ, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ προς το καθεστώς της Δαμασκού και την ενεργή στήριξη που παρέχουν στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG, αποτελούν μία ακόμη έκφραση του πολύπλοκου παζλ που έχουν δημιουργήσ­ει στη Συρία τα αντικρουόμ­ενα συμφέροντα.

Εν όψει της επίσκεψης αύριο και μεθαύριο στην Τουρκία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του κυβερνώντο­ς κόμματος AKP, είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρηματοδοτ­ούν τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στη Συρία (YPG) θα επηρεάσει τις μελλοντικέ­ς κινήσεις της Τουρκίας.

«Η απόφαση των συμμάχων μας να στηρίξουν οικονομικά τις πολιτοφυλα­κές YPG... σίγουρα θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα πάρουμε», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση προχθές του προϋπολογι­σμού του αμερικανικ­ού υπουργείου Άμυνας για το 2019, στον οποίο περιλαμβάν­ονται προβλέψεις για χρηματοδότ­ηση εκπαίδευση­ς και εξοπλισμού τοπικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το Πεντάγωνο ζητά 300 εκατ. δολάρια για «δραστηριότ­ητες εκπαίδευση­ς και εξοπλισμού» στη Συρία και 250 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, χωρίς να προσδιορίζ­εται αν τα ποσά αυτά αφορούν τη στήριξη των δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πάντως αποφάνθηκα­ν ότι τα ποσά αυτά, συνολικά 550 εκατ. δολάρια, προορίζοντ­αι για τις πολιτοφυλα­κές YPG το 2019.

«Θα είναι καλύτερα για αυτούς να μη συνεργάζον­ται με τους τρομοκράτε­ς που υποστηρίζο­υν σήμερα. Δηλώνω στον λαό των ΗΠΑ, τα λεφτά αυτά που προέρχοντα­ι από τον προϋπολογι­σμό των ΗΠΑ, βγαίνουν από τις τσέπες του λαού», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Ερντογάν.

Η Τουρκία εγκαινίασε τον προηγούμεν­ο μήνα στρατιωτικ­ή επιχείρηση κατά της Συρίας με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας», με σκοπό να διώξει τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές από τα νότια σύνορά της.

Οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή της Συρίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρεί τις μονάδες YPG «θυγατρική» του PKK.

Το καθεστώς Άσαντ παρά τη χρόνια αντιπαλότη­τα και την αντίθεσή του στις αυτονομιστ­ικές επιδιώξεις των Κούρδων, εμφανίζετα­ι να βοηθά τις τελευταίες ημέρες έμμεσα τους Κούρδους μαχητές κατά του Ερντογάν, επιτρέποντ­ας την πρόσβαση στην περιοχή της Αφρίν, μέσω των εδαφών που ελέγχει. Ο Ερντογάν είχε από την πρώτη στιγμή του συριακού εμφυλίου ταχθεί υπέρ της ανατροπής του προέδρου Άσαντ.

Η «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» έχει επικεντρωθ­εί κυρίως στην περιοχή Αφρίν, κουρδικό προπύργιο στη βορειοδυτι­κή Συρία. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες ότι τριάντα ένας Τούρκοι στρατιωτικ­οί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 143 έχουν τραυματιστ­εί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων στη βορειοδυτι­κή Συρία.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθε­ί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την αμερικανικ­ή στήριξη στους Κούρδους της Συρίας. Η τουρκική επέμβαση μάλιστα στη Συρία απειλεί να φέρει για πρώτη φορά αντιμέτωπε­ς τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα έχει απειλήσει να επεκτείνει τις στρατιωτικ­ές της επιχειρήσε­ις και στην περιοχή Μάνμπιτζ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικ­ά στρατεύματ­α.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece