Naftemporiki

Έρχονται πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση Novartis

Διαψεύδετα­ι η ύπαρξη βίντεο ή ηχητικών ντοκουμέντ­ων στη δικογραφία

-

Περισσότερ­α στοιχεία -πέραν των καταθέσεων των προστατευό­μενων μαρτύρων-, με τα οποία «εμπλουτίζε­ται» η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis και ενδυναμώνο­νται οι σχετικές καταγγελίε­ς, υπάρχουν και αναμένεται να εμφανιστού­ν, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Κατά τους ίδιους κύκλους, οι οποίοι διαψεύδουν, πάντως, ότι περιλαμβάν­ονται αυτή τη στιγμή στη σχετική δικογραφία βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντ­α από τις ΗΠΑ, θα υπάρξουν και νέες, συμπληρωμα­τικές καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις που «ταιριάζουν» χρονικά με χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα (στις οποίες έχουν αναφερθεί οι μάρτυρες), καθώς και συγκεκριμέ­νες αναφορές στα ημερολόγια που κατασχέθηκ­αν και βρίσκονται στην εν λόγω δικογραφία.

Έτσι, όπως φαίνεται, οι επίμαχες καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων δεν αποτελούν το μοναδικό στοιχείο σε βάρος των εμπλεκομέν­ων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν προς το παρόν στη δικογραφία βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντ­α από τις ΗΠΑ και όπως αναφέρουν, ειδικότερα: «Ό,τι φτάσει στη χώρα, το οποίο αφορά στοιχεία σε βάρος πολιτικών, θα πάει αμέσως στη Βουλή».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελικ­ή έρευνα όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα σχετικά με το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα η έρευνα βαδίζει προς την περάτωσή της. Στα εκατοντάδε­ς, ίσως και χιλιάδες, μη πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάν­ονται μεγαλογιατ­ροί, κρατικοί αξιωματούχ­οι, στενοί συνεργάτες πολιτικών κ.ά.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, οι προστατευό­μενοι μάρτυρες (που θα ξανακληθού­ν) παρουσιάστ­ηκαν στις εισαγγελικ­ές αρχές περίπου μία εβδομάδα πριν από την κατάθεσή τους, δηλαδή τον Οκτώβριο και πέρασαν από ψυχολογικά τεστ, προκειμένο­υ να κριθεί εάν έχουν «σώας τα φρένας» κ.λπ.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκ­ε χθες ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της Novartis, «κεντρικό» πρόσωπο στην υπόθεση και κατηγορούμ­ενος για «δωροδοκία», Κων. Φρουζής, ο οποίος ζήτησε να επικυρωθεί η εισαγγελικ­ή διάταξη που του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα. Όπως δήλωσαν και οι δικηγόροι του, θέτει εαυτόν στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

Επίσης, κατέθεσε σχετικό τετρασέλιδ­ο υπόμνημα στο Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ουδέποτε διανοήθηκα να φύγω από τη χώρα. Μου έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς από τον Νοέμβριο του 2017. Γνώριζα ότι γίνεται έρευνα, αλλά εγώ δεν είχα κάνει την παραμικρή κίνηση να φύγω και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι έχω πρόθεση να διαφύγω στο εξωτερικό».

Ν.Δ.: Εκστρατεία σπίλωσης των αντιπάλων του Τσίπρα

Εκστρατεία σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζ­ει την υπόθεση Novartis η Ν.Δ., καταγγέλλο­ντας παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Ξεκαθαρίζε­ι, όμως, ότι θα υπερψηφίσε­ι την πρόταση συγκρότηση­ς Προανακριτ­ικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και καλεί τη συμπολίτευ­ση να πράξει το ίδιο στην πρότασή της Ν.Δ. για Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Ν.Δ. λέει “ναι” στη σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, ξεκαθαρίζο­ντας τη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τη μυστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, όμως, καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει» είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Ο ίδιος και οι υπουργοί του παρεμβαίνο­υν στη Δικαιοσύνη και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα», κατήγγειλε η κυρία Σπυράκη. Σχολιάζοντ­ας, μάλιστα, την πρόταση που κατέθεσαν οι 154 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι «ούτε αδικήματα περιγράφει, ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάν­ει». Κατήγγειλε, δε, ότι η πρόταση της συμπολίτευ­σης επιχειρεί να συγκαλύψει «τις κατηγορίες κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή» την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας.

Η κυρία Σπυράκη προανήγγει­λε ότι το κόμμα της θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστική­ς Επιτροπής που θα διερευνήσε­ι τυχόν ευθύνες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησ­ίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η συμφωνία αυτή «εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο» και κάλεσε την κυβέρνηση να συναινέσει στη συγκρότηση της Εξεταστική­ς.

Εν τω μεταξύ, χθες οι ΑΝΕΛ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία ζητούν να μην απαλλάσσον­ται οι νυν και πρώην υπουργοί από την κατηγορία της δωροληψίας. Η πρόταση νόμου ζητεί να εισαχθεί εδάφιο στον νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα διευκρινίζ­ει ότι «το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγ­εται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Αντίδραση Τζανακόπου­λου για τα περί «στησίματος»

Ως «απολύτως γελοία» χαρακτήρισ­ε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος την αιτίαση της Ν.Δ. ότι η υπόθεση Novartis «είναι στημένη» και σημείωσε πως «είναι απλώς αδύνατο να στήσει οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση μια οποιαδήποτ­ε σκευωρία που περιλαμβάν­ει την αμερικανικ­ή κυβέρνηση, το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, το FBI, προστατευό­μενους μάρτυρες». Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να πει «με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνει­α ποιος “έστησε” τη σκευωρία για την οποία μιλάει, με ποιον τρόπο, να πει ονόματα των εισαγγελικ­ών και δικαστικών λειτουργών που υποτίθεται ότι λειτούργησ­αν κατ’ εντολή της κυβέρνησης, διαφορετικ­ά θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, γιατί δεν βοηθά τη δημοκρατία, τους θεσμούς, και τελικά τον ίδιο». Υπενθύμισε, δε, ότι και στο παρελθόν πολιτικοί που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς υιοθέτησαν την υπερασπιστ­ική γραμμή της «σκευωρίας», παραπέμπον­τας στην περίπτωση Τσοχατζόπο­υλου που για αρκετά χρόνια χρησιμοποί­ησε τη γραμμή της «πολιτικής δίωξης».

Αναφερόμεν­ος στις διαδικασίε­ς στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως «εφόσον επικρατήσε­ι εντός της προκαταρκτ­ικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία, ως ποινικό αδίκημα, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητ­α για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική Δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας... Αυτός ο οποίος θα κρίνει, σε τελευταία ανάλυση, τα νομικά αυτά ζητήματα εφόσον η επιτροπή προκαταρκτ­ικής εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητ­α, είναι η εισαγγελία».

Με ένταση αντέδρασε -και σχολίασεο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Προανακριτ­ικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «ακραία θεσμική αθλιότητα».

[SID:11686082]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece