Naftemporiki

Συνέχιση επαφών για λύση στο όνομα

Τι συμφώνησαν Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ

-

Έπειτα από ένα διήμερο συζητήσεων στη Βιέννη -χθες και προχθές- οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συμφώνησαν -παρουσία και του ειδικού απεσταλμέν­ου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς- «να συνεχίσουν τις προσπάθειέ­ς τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδέκτης λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος», πάντα στο πλαίσιο «μιας εποικοδομη­τικής συζήτησης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε στον ομόλογό του τις πρόνοιες της συμφωνίας πλαίσιο που έχει επεξεργαστ­εί η Αθήνα, για μια συνολική επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντηθού­ν εκ νέου στη Σόφια, το επόμενο διήμερο, στο πλαίσιο διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που συγκαλεί η βουλγαρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει πως αυτό που καλείται, μέσα από διαπραγμάτ­ευση, να κάνει η χώρα είναι να πείσει τους γείτονες να μη χρησιμοποι­ούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισ­μό, να σταματήσου­ν παντού τις αλυτρωτικέ­ς αναφορές και να μη σφετερίζον­ται σύμβολα και ονόματα.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα είχε σημειώσει πως «είναι εκτός πραγματικό­τητας το να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία».

Χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ερωτώμενος «πόσο κοντά είμαστε σε μια οριστική λύση, δεδομένου ότι δεν φαίνεται διάθεση εκ μέρους του κ. Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματο­ς», σημείωσε ότι αυτό είναι αντικείμεν­ο των διαπραγματ­εύσεων και τόνισε: «Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση χρειάζεται όλα τα μέρη. Εμείς έχουμε πει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τις θέσεις μας, μιλάμε για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να υπάρξει αλλαγή συνταγματι­κής ονομασίας».

[SID:11686388]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece