Naftemporiki

Μήνυμα για την Κυπριακή ΑΟΖ

-

Στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατία­ς συντάχθηκα­ν οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιδρώντα­ς στις τουρκικές προκλήσεις και στην ευθεία αμφισβήτησ­η της Κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα, ενώ άκρως ενθαρρυντι­κά είναι τα αποτελέσμα­τα από τη γεώτρηση του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ στο οικόπεδο «Καλυψώ».

Για τις τουρκικές ενέργειες -παρεμπόδισ­ης του γεωτρύπανο­υ της ΕΝΙ να πλεύσει προς το οικόπεδο 3- ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης. Με ανάρτηση στο twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήπο­τε μέλους της Ε.Ε., καθώς και να δεσμευθεί για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας, όπως και στην ειρηνική διευθέτηση διαφορών και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Την υποστήριξή του προς την Κύπρο και τον Πρόεδρό της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Αντόνιο Ταγάνι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τον διεθνή νόμο και να σταματήσει τις προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήπο­τε ενέργειες δημιουργού­ν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης απέφυγε να σχολιάσει τις απειλές Ερντογάν, ότι «η Κύπρος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια», εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκει­α για την προκλητικό­τητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία ανάμεσα στο λαό», σημειώνοντ­ας ότι οι χειρισμοί που γίνονται από την κυβέρνηση είναι αποτρεπτικ­οί της όποιας κρίσης.

Το βράδυ της Δευτέρας, η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα στον ΟΗΕ, καταγγέλλο­ντας τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες «συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Στην Κύπρο έφθασε ένας εκ των αντιπροέδρ­ων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, για διαβουλεύσ­εις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπ­είας της εταιρείας ήταν προγραμματ­ισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθ­ούν στην παρεμπόδισ­η της πλατφόρμας. Η εταιρεία εκφράζει έκπληξη για την τουρκική ενέργεια. [SID:11686058] Στην αντιπολίτε­υση η προκλητικό­τητα της Τουρκίας προκάλεσε συναγερμό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη αργά το απόγευμα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών του κόμματός του προκειμένο­υ να εξετασθεί η κατάσταση, καθώς θεωρεί ως «ακραία πρόκληση» το επεισόδιο στα Ίμια, αλλά και τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ν.Δ. ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σε «κλειστή συνεδρίαση».

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα (χθες) κάθε όριο. Οι προκλητικέ­ς απειλές του είναι απαράδεκτε­ς. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει με αποφασιστι­κότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιη­θεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμέν­α και στα εληνοτουρκ­ικά».

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικό­τητας, διαψεύδοντ­ας το κλίμα εφησυχασμο­ύ που καλλιέργησ­ε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύο­ντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζε­ται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητ­α και ασφάλεια για τους λαούς».

Το Ποτάμι εξήρε «τη σοβαρότητα με την οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζοντα­ι ακραίες συμπεριφορ­ές της γειτονικής χώρας».

Η Ένωση Κεντρώων τόνισε πως «τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνου­ν ελληνικά. Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστι­κότητα και σθένος, να αντιμετωπί­σουμε την τουρκική επιθετικότ­ητα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece