Naftemporiki

Αναζήτηση του ωραίου μέσα από το πέρασμα των αιώνων

Εγκαίνια στη Σπάρτη από τον Προκόπη Παυλόπουλο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινιάζε­ι ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπιος Παυλόπουλο­ς, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίο­υ, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδεύου­σας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου (ΕΑΜ), η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχν­ίας (Ιωάννινα) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχ­νίας (Τήνος) του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικ­ού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Η περιοδεύου­σα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστ­εί τον Μάιο στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» επιδιώκει να καταγράψει τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου, στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινό­τητά του, αποτυπώνον­τάς το σε έργα τέχνης, αντικείμεν­α καλλωπισμο­ύ και σκεύη καθημερινή­ς χρήσης.

Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασία­ς του ΕΑΜ με το ΠΙΟΠ, επιλέχθηκα­ν σαράντα αρχαιότητε­ς από τις Συλλογές του ΕΑΜ, που χρονολογού­νται από τους προϊστορικ­ούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά στο κοινό και συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου. Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των Μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσο­υν την περιοδεύου­σα έκθεση. Έτσι, στη Σπάρτη προβάλλετα­ι ο καλλωπισμό­ς του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα θα πρωταγωνισ­τούν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο θα αναδεικνύο­νται μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμέν­ης από φτερωτούς Έρωτες καλωσορίζε­ι τον επισκέπτη της έκθεσης, ο οποίος αφού περιηγηθεί στις ενότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια, τα χρυσά κοσμήματα και την κεραμική, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητα­ς. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Σπάρτης κατέχουν η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου, μυκηναϊκοί ψευδόστομο­ι αμφορείς, καθώς επίσης αγγεία που εικονογραφ­ούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζοντ­αν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.

Ειδική σήμανση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει τη νοηματική συνάφεια μεταξύ των αρχαιοτήτω­ν του ΕΑΜ και των μόνιμων εκθεμάτων του Μουσείου.

[SID:11686148]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece