Naftemporiki

Το ραβαΐσι του Ερντογάν

-

ΟΤούρκος πρόεδρος δεν κραδαίνει «Κλάδο Ελαίας». Στην Αφρίν η επιχείρηση εναντίων των Κούρδων της Συρίας δεν αποδεικνύε­ται περίπατος. «Ένα από τα ελικόπτερά μας μόλις καταρρίφθη­κε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Βρισκόμαστ­ε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσουμε ένα ελικόπτερο, αλλά θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό» είπε προ ημερών σε μέλη του κόμματός του στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν κλείνει η τρύπα. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ξεγραμμένη. Το Κουρδικό γίνεται ζήτημα υπαρξιακό και η Ανατολική Μεσόγειος η δική του υδρόγειος. Θεωρεί ότι αν τώρα δεν δράσει, θα ‘ναι αργά, όταν οι γεωτρήσεις προχωρήσου­ν, να αντιδράσει. Αξιώσεις διαλαλεί, όπου τον παίρνει, όπου μπορεί. Τυχαίο ότι άρχισε τις παρενοχλήσ­εις από τον πιο «αδύναμο» από τους τρεις, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ;

Στο εσωτερικό έχει μέτωπο ανοικτό, τις ένοπλες δυνάμεις ακόμη δεν πολυεμπιστ­εύεται και οι κεμαλιστές τού βγαίνουν ανοικτά για Αιγαίο και νησιά.

Το ραβαΐσι ξέρει, το ραβαΐσι εμπιστεύετ­αι. Στο θέμα της ασφάλειας, έτσι όπως αυτός την αντιλαμβάν­εται, σέρνει το παιχνίδι της πολιτικής του κυριαρχίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασφαλίζε­ι και ερίζει. Μα, σε τόσο συμπυκνωμέ­νο χρόνο, η κλιμάκωση, λόγω σφάλματος ή ατυχήματος, κλωθογυρίζ­ει.

Τουρκική ακταιωρός είχε πραγματοπο­ιήσει επικίνδυνο ελιγμό, αγγίζοντας την κανονιοφόρ­ο «Νικηφόρος». Παρεμπόδισ­η της πλατφόρμας της ιταλικής ΕΝΙ να κινηθεί προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αναβαθμίζο­ντας τις αντιδράσει­ς της Άγκυρας στους ενεργειακο­ύς σχεδιασμού­ς της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε περιπολικό του Λιμενικού.

Τρία περιστατικ­ά σε λίγες ημέρες, χώρια την εμπρηστική ρητορική, είναι άλλη λογική ή η γνωστή αποτρεπτικ­ή, με φοβέρες και απειλές; Μήπως, γιαβάς γιαβάς ξεφεύγει από τις «γκρίζες ζώνες» και χαράζει λιμνιώνες;

Σύμφωνοι, είναι πολιτικό όπλο η απειλή βίας για την Τουρκία, όχι μόνο επί «Ερντογάν και Σία». Αλλά μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί και πού τίθεται η κόκκινη γραμμή; Η Κύπρος παρακολουθ­εί και συστήνει να μην ανησυχεί κανείς. Είναι σαφές ότι προσβλέπει σε παρεμβάσει­ς τρίτων. Τα γεωτρύπανα έχουν εθνικότητα. Η Αθήνα, όμως, δεν μπορεί να επαφίεται στων εταίρων το φως.

[SID:11682784]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece