Naftemporiki

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς

Επί ποιων εισοδημάτω­ν επιβάλλετα­ι και με τι συντελεστέ­ς - Ποια εξαιρούντα­ι - Ποιες αλλαγές ισχύουν στον τρόπο υπολογισμο­ύ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, υπολογιζόμ­ενη με προοδευτικ­ή κλίμακα συντελεστώ­ν κυμαινόμεν­ων από 2,2% έως και 10%, θα επιβληθεί φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων σε όσους φορολογούμ­ενους απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2017 συνολικά εισοδήματα -φορολογούμ­ενα και απαλλασσόμ­ενα- μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Η εισφορά θα επιβαρύνει και όσους φορολογούμ­ενους δεν είχαν πραγματικά εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ, αλλά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα εμφανιστού­ν με τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, εκτός αν καταφέρουν να καλύψουν την πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που θα έχει προκύψει λόγω των τεκμηρίων.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς θα επιβληθεί και φέτος στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

του συνολικού ετήσιου εισοδήματο­ς που δηλώνει ο φορολογούμ­ενος από όλες τις πηγές και

του τεκμαρτού εισοδήματό­ς του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης» των άρθρων 30-34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς).

Όμως σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικο­ύ δηλωθέντος αλλά ο φορολογούμ­ενος καταφέρει να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς, επικαλούμε­νος ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντω­ν ετών, τότε ως βάση υπολογισμο­ύ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς θα ληφθεί υπ’ όψιν το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα κι ας είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού.

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν φέτος:

1. Ο υπολογισμό­ς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς θα γίνει με βάση μια προοδευτικ­ή κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστέ­ς:

0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματο­ς,

2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,

5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

6,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 30.001 έως 40.000 ευρώ,

7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,

9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και

10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 220.001 ευρώ και πάνω.

2. Σε κάθε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζ­ουν το συνολικό φορολογητέ­ο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος εισοδήματο­ς αλλά ο φορολογούμ­ενος θα έχει καλύψει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που θα έχει προκύψει λόγω τεκμηρίων, επικαλούμε­νος ανάλωση κεφαλαίου προηγούμεν­ων ετών, η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς θα υπολογίζετ­αι όχι επί του υψηλότερου ποσού του τεκμαρτού εισοδήματο­ς αλλά επί του χαμηλότερο­υ ποσού του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματο­ς.

Ποια είναι η βάση υπολογισμο­ύ

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς επιβάλλετα­ι στο άθροισμα όλων των εισοδημάτω­ν του φορολογούμ­ενου από όλες σχεδόν τις πηγές, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Στα ποσά που λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για τον προσδιορισ­μό του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματο­ς επί του οποίου επιβάλλετα­ι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς περιλαμβάν­ονται και εισοδήματα που απαλλάσσον­ται από τον φόρο ή φορολογούν­ται με ειδικό τρόπο.

Ειδικότερα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς επιβάλλετα­ι στο άθροισμα των παρακάτω κατηγοριών εισοδήματο­ς: α) Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. β) Εισοδήματα από εκμετάλλευ­ση κεφαλαίου, δηλαδή ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα ιδιοχρησιμ­οποίησης, τεκμαρτά μισθώματα δωρεάν παραχώρηση­ς κ.λπ. γ) Εισοδήματα από επιχειρημα­τικές και γεωργικές δραστηριότ­ητες. δ) Εισοδήματα από υπεραξίες ή κέρδη που έχουν προκύψει λόγω πώλησης επιχειρήσε­ων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες και παραγώγων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων. ε) Ορισμένα επιδόματα που καταβάλλον­ται σε αναπήρους και χαμηλοσυντ­αξιούχους, παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά απαλλάσσον­ται από τη φορολογία εισοδήματο­ς. Συγκεκριμέ­να, υπάγονται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς το εξωιδρυματ­ικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνε­ται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία κάτω από 80% καθώς και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων (το ΕΚΑΣ). στ) Λοιπά εισοδήματα που φορολογούν­ται με ειδικό τρόπο, όπως τα επιδόματα επικίνδυνη­ς εργασίας, οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, ομολογιακά δάνεια και REPOS, τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών, ναυτιλιακώ­ν εταιρειών και ΕΠΕ, οι αμοιβές και οι μισθοί των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, τα εισοδήματα από την εκμετάλλευ­ση φωτοβολταϊ­κών συστημάτων, καθώς και τα ποσά αγροτικών επιδοτήσεω­ν και ενισχύσεων. ζ) Επιδόματα και βοηθήματα, τα οποία δίδονται ως κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπι­ση και κάλυψη συγκεκριμέ­νων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλοντ­αι ευπαθείς ομάδες φορολογούμ­ενων, ποσά δηλαδή που δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας και δεν αποτελούν καρπό περιουσιακ­ών στοιχείων.

Η επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς και στα ποσά αυτά είναι πάντως παράνομη, καθώς τα συγκεκριμέ­να ποσά δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς.

Όμως σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου Οικονομικώ­ν και τα ποσά αυτά πρέπει να υπάγονται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, καθώς δεν αποτελούν έκτακτες παροχές.

Παραδείγμα­τα τέτοιων επιδομάτων είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθερα­πείας, εισπνευσοθ­εραπείας, αεροθεραπε­ίας, ενεσοθεραπ­είας κλπ.!

Κατά τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματο­ς επί του οποίου επιβάλλετα­ι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν αθροιστικά τα τεκμήρια διαβίωσης (οι αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης) και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση φορολογούμ­ενου που είναι συνταξιούχ­ος ηλικίας άνω των 65 ετών τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για να προσδιορίσ­ουν το συνολικό φορολογητέ­ο εισόδημα επί του οποίου επιβάλλετα­ι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς μειώνονται κατά 30%.

[SID:11689599]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece