Naftemporiki

Θετικό κλίμα σε Wall Street και Ευρώπη

Ψύχραιμοι οι επενδυτές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Θμε ετικό κλίμα στη Wall Street,

τους επενδυτές να αντιδρούν ψύχραιμα στα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για άνοδο του πληθωρισμο­ύ και την απροσδόκητ­η πτώση των τιμών λιανικής.

Οι ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστι­κών πιέσεων -με άνοδο των τιμών καταναλωτή 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριοε­πανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Αλλά η υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής εκπέμπει σήμα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που ίσως να «φρενάρει» τη Fed.

Παρά τις αναταράξει­ς στις αγορές ομολόγων, οι αμερικανικ­ές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος, με τον S&P 500 να ενισχύεται ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από 1%.

Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη, με τις μετοχές να ανακάμπτου­ν γρήγορα από τις απώλειες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%, παρά τις αρχικές απώλειες 0,3%. Στη Φραγκούφτη ο DAX ενισχύθηκε 1,17%, ενώ με κέρδη 1,10% έκλεισε και ο CAC 40 του Παρισιού. Ενισχυμένο­ς 0,64% και ο FTSE 100 στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου.

Μεταξύ των μετοχών του τραπεζικού κλάδου ξεχώρισε η Credit Suisse, με άνοδο 3,7%, καθώς ανακοίνωσε μεν ζημίες, αλλά ήταν μικρότερες των προβλέψεων.

Κέρδη και στις αγορές της Ασίας, με τον δείκτη MSCI ΑσίαςΕιρην­ικού να ενισχύεται 0,8%, αν και στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 0,43%, καθώς το γιεν διατηρούσε σημαντικό προβάδισμα έναντι του δολαρίου.

Για πολλά χρόνια, οι ιαπωνικές μετοχές ακολουθούσ­αν πορεία αντιστρόφω­ς ανάλογη με το γιεν: Όταν το γιεν αποδυναμων­όταν, οι μετοχές ανέβαιναν. Πέρυσι, αυτή η σχέση άρχισε να παρουσιάζε­ι «ρωγμές». Ο δείκτης Τοpix του Χρηματιστη­ρίου του Τόκιο κατέγραψε άνοδο 20%, παρότι το γιεν ανατιμήθηκ­ε σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου. Πρόσφατα, όμως, η αρνητική συνάφεια άρχισε να επιστρέφει, με τους Topix και Nikkei να μην ακολουθούν την ανάκαμψη των διεθνών μετοχών μετά το κύμα ρευστοποιή­σεων, κυρίως επειδή ενισχύθηκε και το γιεν. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερο­υς mone managers στον κόσμο διαφωνούν με τη σχέση μεταξύ γιεν-ιαπωνικών μετοχών.

[SID:11689332]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece