Θετικό κλίμα σε Wall Street και Ευρώπη

Ψύχραιμοι οι επενδυτές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Αγγελικής Κοτσοβού

Θμε ετικό κλίμα στη Wall Street,

τους επενδυτές να αντιδρούν ψύχραιμα στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για άνοδο του πληθωρισμού και την απροσδόκητη πτώση των τιμών λιανικής.

Οι ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων -με άνοδο των τιμών καταναλωτή 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριοεπανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Αλλά η υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής εκπέμπει σήμα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που ίσως να «φρενάρει» τη Fed.

Παρά τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων, οι αμερικανικές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος, με τον S&P 500 να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά πάνω από 1%.

Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη, με τις μετοχές να ανακάμπτουν γρήγορα από τις απώλειες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%, παρά τις αρχικές απώλειες 0,3%. Στη Φραγκούφτη ο DAX ενισχύθηκε 1,17%, ενώ με κέρδη 1,10% έκλεισε και ο CAC 40 του Παρισιού. Ενισχυμένος 0,64% και ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μεταξύ των μετοχών του τραπεζικού κλάδου ξεχώρισε η Credit Suisse, με άνοδο 3,7%, καθώς ανακοίνωσε μεν ζημίες, αλλά ήταν μικρότερες των προβλέψεων.

Κέρδη και στις αγορές της Ασίας, με τον δείκτη MSCI ΑσίαςΕιρηνικού να ενισχύεται 0,8%, αν και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 0,43%, καθώς το γιεν διατηρούσε σημαντικό προβάδισμα έναντι του δολαρίου.

Για πολλά χρόνια, οι ιαπωνικές μετοχές ακολουθούσαν πορεία αντιστρόφως ανάλογη με το γιεν: Όταν το γιεν αποδυναμωνόταν, οι μετοχές ανέβαιναν. Πέρυσι, αυτή η σχέση άρχισε να παρουσιάζει «ρωγμές». Ο δείκτης Τοpix του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε άνοδο 20%, παρότι το γιεν ανατιμήθηκε σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου. Πρόσφατα, όμως, η αρνητική συνάφεια άρχισε να επιστρέφει, με τους Topix και Nikkei να μην ακολουθούν την ανάκαμψη των διεθνών μετοχών μετά το κύμα ρευστοποιήσεων, κυρίως επειδή ενισχύθηκε και το γιεν. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους mone managers στον κόσμο διαφωνούν με τη σχέση μεταξύ γιεν-ιαπωνικών μετοχών.

[SID:11689332]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.