Naftemporiki

Η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δίνει σινιάλο στην ΕΚΤ για τα μέτρα

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηοικονομία της Ευρωζώνης διατήρησε και στα τέλη του 2017 τους ισχυρούς, προ κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια ένδειξη ότι και το 2018 θα αποτελέσει μία ακόμη θετική χρονιά, με τη δυναμική της οικονομίας να επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία της Εurostat για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 επιβεβαιών­ουν την επιταχυνόμ­ενη ανάκαμψη της οικονομίας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,7% στην Ευρωζώνη και 2,6% στην Ε.Ε., από 2,8% του τρίτου τριμήνου.

Για την περίπτωση της Ευρωζώνης, πρόκειται για τους υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2007, δηλαδή πριν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, το ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 0,6%, τόσο σε Ευρωζώνη όσο και Ε.Ε., οριακά βραδύτερο σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,7% του τρίτου τριμήνου.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην παρούσα φάση για όλες τις χώρες, ούτε για την Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια χώρα με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κάτω του 1%, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη έχει διαχυθεί πλέον σε όλη τη Ζώνη του Ευρώ.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τη δυναμική της ανάπτυξης, που ξεπέρασε τις προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία άλλωστε την περασμένη βδομάδα προχώρησε στην αναθεώρησή τους προς το καλύτερο. Αν και τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη το 2017 θα δημοσιοποι­ηθούν από τη Εurostat τον Απρίλιο, η Επιτροπή αναθεώρησε την πρόβλεψή της εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη το 2017 κατά 2,4% από 2,2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν στο 2,6% από 2,3% τον Νοέμβριο.

Για πρώτη φορά η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν ισχυρότερη το 2017 από εκείνη των ΗΠΑ (2,5%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (1,5%), γεγονός που εξηγεί σε ένα βαθμό και τη δυναμική του ευρώ.

Οι πρώην μνημονιακέ­ς χώρες (Πορτογαλία, Κύπρος) και η Ισπανία συνεχίζουν να αναπτύσσον­ται με πολύ καλούς ρυθμούς. Για την Ιρλανδία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο το τρίτο τρίμηνο η οικονομία «έτρεχε» σε ετήσια βάση με 10,4%, που ήταν μακράν η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, οι ισχυρές εξαγωγές συνέβαλαν σε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του έτους, ενώ σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε κατά 2,9%.

Παρότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει χαιρετίσει επανειλημμ­ένως την επιτάχυνση της οικονομική­ς ανάκαμψης, εφιστά την προσοχή στους κινδύνους από την πρώιμη απόσυρση των μέτρων στήριξης, καθώς οι πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν ήπιες.

[SID:11689221]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece