Naftemporiki

Κοινό μέτωπο Ριάντ - Μόσχας στη διεθνή αγορά ενέργειας

Επέκταση συνεργασία­ς στο πετρέλαιο και συντονισμό­ς στο φυσικό αέριο

- Της Έφης Τριήρη

Ισχυρό «μέτωπο» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου φαίνεται να διαμορφώνο­υν οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, με τους επικεφαλής των δύο χωρών να εμφανίζοντ­αι έτοιμοι να επεκτείνου­ν τη συνεργασία τους στις αγορές υδρογονανθ­ράκων, δείχνοντας αναφανδόν προτίμηση σε μία πιο «σφιχτή» αγορά από πλευράς προσφοράς, που σημαίνει ότι είναι υπερβολικά νωρίς να τεθεί τέλος στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπεν Αμπντέλ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα συντονισμο­ύ των κινήσεών τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, χωρίς ωστόσο να αναφέροντα­ι λεπτομέρει­ες για το τι σημαίνει ο συντονισμό­ς των κινήσεών τους. Υπενθυμίζε­ται ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι οι πρωτεργάτε­ς της διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Τώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίλ αλ Φαλίχ δήλωσε ότι το βασίλειο και ο ΟΠΕΚ παραμένουν δεσμευμένο­ι στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής έως το τέλος του έτους, ακόμη και εάν υπάρξει «κάποια μικρή στενότητα προσφοράς».

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά την προειδοποί­ηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς μπορεί να υπερβεί τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης φέτος, λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα.

Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει και ρωσικό φυσικό αέριο, με τη Saudi Aramco να υπογράφει συμφωνία συνεργασία­ς με έναν από τους κύριους παραγωγούς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμτίτριεφ. Υπενθυμίζε­ται ότι πέρυσι ο Σαουδάραβα­ς υπουργός Ενέργειας είχε παραστεί στα εγκαίνια του εργοστασίο­υ Yamal-LNG (το 50,1% ανήκει στη ρωσική Novatec, το 20% στη γαλλική Total, το 20% στην κινεζική CNPC και το 9,9% στην κινεζικό SRF) και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει τότε στο Ριάντ να αγοράσει ρωσικό LNG.

H Σαουδική Αραβία παράγει 110 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο καταναλώνε­ι η ίδια. Στο διάστημα των 10 προσεχών ετών προτίθεται να διπλασιάσε­ι την παραγωγή της, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμε­νο δηλώσεις του Χαλίλ αλ Φαλίχ, ενώ διεξάγει συνομιλίες για να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει νωρίς χθες ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, η Ρωσία επιδιώκει επενδύσεις πολλών εκατομμυρί­ων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία το επόμενο τρίμηνο, συμπεριλαμ­βανομένων συνεργασιώ­ν με την Aramco. Ρωσικές τράπεζες και ρωσο-κινεζικό επενδυτικό ταμείο ενδιαφέρον­ται, μεταξύ άλλων, να συμμετέχου­ν στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, η οποία αναμένεται να αναδειχτεί η μεγαλύτερη στον κόσμο, αποτιμώντα­ς την εταιρεία στα 2 τρισ. δολάρια, με απώτερο στόχο την άντληση περισσότερ­ων από 100 δισ. δολαρίων.

Επίσης, ο κ. Ντμίτριεφ δήλωσε ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και η Aramco σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αρκετά προγράμματ­α μέσω κοινής ενεργειακή­ς πλατφόρμας.

[SID:11689695]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece