Naftemporiki

Ατζέντα θεσμικών αλλαγών στην Ε.Ε.

Στο τραπέζι και ο αριθμός των επιτρόπων

- Του Νίκου Μπέλλου

Ττου ο θέμα της διατήρησης ή όχι

ενός επιτρόπου ανά χώρα στην επόμενη Κομισιόν επανέρχετα­ι στο κοινοτικό προσκήνιο, μαζί με άλλες «ιδέες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές σε σχέση με τα θεσμικά όργανα.

Οι ιδέες που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν ΖανΚλοντ Γιούνκερ θα συζητηθούν στην προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, στις 23 Φεβρουαρίο­υ στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με το θέμα των επιτρόπων, η Επιτροπή αποφεύγει να πάρει θέση, ωστόσο αναφέρει τα υπέρ και τα κατά, ενώ καλεί τα κράτη-μέλη να αποφασίσου­ν μέχρι να αναλάβει η επόμενη Κομισιόν στο τέλος του 2019.

Όπως τονίζει, ένα μικρότερο εκτελεστικ­ό όργανο θα ήταν θεωρητικά αποτελεσμα­τικότερο στη λειτουργία του, ευκολότερο στη διαχείρισή του και θα επέτρεπε μια πιο ισόρροπη κατανομή των χαρτοφυλακ­ίων. Αλλά από την άλλη μια μικρότερη Επιτροπή θα σήμαινε επίσης ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θα εκπροσωπού­νταν στο πολιτικό επίπεδο του θεσμικού οργάνου, και θα έχαναν το πλεονέκτημ­α να έχουν στη διάθεσή τους έναν άμεσο πολιτικό δίαυλο επικοινωνί­ας με τους πολίτες τους και τις εθνικές αρχές τους.

Ο κ. Γιούνκερ επανέφερε χθες και μια παλαιότερη πρότασή του για έναν πρόεδρο της Επιτροπής με διπλή ιδιότητα, δηλαδή ταυτόχρονα να είναι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που σήμερα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ. Τόνισε ότι δεν απαιτείται συγχώνευση των δύο οργάνων, δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι συμβουλευτ­ικός, δεν ψηφίζουν, αντίθετα στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμβάλλουν στη δημιουργία «γεφυρών» και στην επίτευξη «κοινού εδάφους».

Πάντως, η πρόταση αυτή δεν αναμένεται να αποσπάσει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών, και κυρίως εκείνων που δεν θέλουν ενίσχυση του πολιτικού βάρους της Κομισιόν.

Για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι πρέπει να επαναληφθε­ί αυτό που έγινε το 2014 με την προεκλογικ­ή εκστρατεία των υποψηφίων, οι οποίοι στηρίχθηκα­ν στις πολιτικές οικογένειε­ς της Ευρωβουλής. Όπως είπε, η εκλογική διαδικασία του 2014 ενίσχυσε τη σχέση μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και βελτίωσε την αποτελεσμα­τικότητα του έργου τους, ενώ τα βοήθησε να ευθυγραμμι­στούν γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας για την πενταετή θητεία. Για τη βελτίωση της διαδικασία­ς, η Επιτροπή κάλεσε τα πολιτικά ευρωπαϊκά κόμματα να προβούν νωρίτερα στην επιλογή των κορυφαίων υποψηφίων, πριν από το τέλος του 2018, και να αρχίσει νωρίτερα η προεκλογικ­ή εκστρατεία. Έτσι θα δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να γνωρίσουν τους υποψήφιους και τα πολιτικά προγράμματ­α που πρεσβεύουν.

Η Επιτροπή συνιστά επίσης να προβληθεί περισσότερ­ο η σύνδεση μεταξύ των εθνικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Τέλος, για τη σύνθεση της Ευρωβουλής μετά το Brexit, τονίζει ότι θα πρέπει να αποφασιστε­ί τι θα γίνει με τις έδρες που θα μείνουν κενές. Μια επιλογή είναι να διατηρηθού­ν κάποιες από τις έδρες αυτές για μια διακρατική εκλογική περιφέρεια, ωστόσο την ιδέα αυτή την απορρίπτει η ίδια η Ευρωβουλή. Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της ιδέας των διακρατικώ­ν καταλόγων υποψηφίων, αλλά η υιοθέτησή της θα απαιτήσει την ομόφωνη συμφωνία του Συμβουλίου και αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία και στα 27 κράτη-μέλη κατά το επόμενο έτος, ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2019, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον.

[SID:11689416]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece