Naftemporiki

«Πόντιοι Πιλάτοι»

-

Στάση «Πόντιου Πιλάτου» υιοθετούν τόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ όσο και η Ρωσία -μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείαςα­ναφορικά με τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που ενθαρρύνει την Άγκυρα στην αναθεωρητι­κή-επεκτατική πολιτική της.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ, περιορίστη­κε να εκφράσει τη «λύπη του» για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημείωσε δε ότι «δεν είναι αρμοδιότητ­ά του να τοποθετείτ­αι σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις».

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, περιορίστη­κε να εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου: «Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστι­κή οικονομική ζώνη της Κύπρου».

Ο Κύπριος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλ­ίδης χαρακτήρισ­ε «γνωστή» την προσέγγιση του γ.γ. του ΟΗΕ για το θέμα, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα θα είναι καθοριστικ­ά για αποκλιμάκω­ση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικ­ό παρασκήνιο, κυρίως με ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά και οι ΗΠΑ, αν και αναγνωρίζο­υν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, «εξακολουθο­ύν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να μοιράζοντα­ι ακριβοδίκα­ια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτηση­ς του Κυπριακού», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικ­ού ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμέ­νη να προχωρήσει με τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ είναι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Ο ιταλικός κολοσσός προβαίνει σε χειρισμούς και επαφές για να τερματιστε­ί ο αποκλεισμό­ς από τουρκικά πολεμικά σκάφη, του πλωτού γεωτρύπανο­υ «Σάιπεμ 12.000».

[SID:11689609]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece