Naftemporiki

Νομισματικ­ή πολιτική σε ΗΠΑ και Βρετανία

-

Οι αγορές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, δίνουν πιθανότητε­ς 87,5% σε αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο έτος ίσως οι αυξήσεις να είναι περισσότερ­ες από τρεις, όπως αρχικά υπολογιζότ­αν. Στα ίδια βήματα ακολουθεί και η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ο πληθωρισμό­ς στη χώρα κινείται σε υψηλά έξι ετών. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Bloomberg, οι πιθανότητε­ς για μία αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπερβαίνου­ν πλέον το 50%.

Έως και πριν από λίγο καιρό οι αγορές προέβλεπαν ότι φέτος τα επιτόκια της στερλίνας θα παραμείνου­ν σταθερά, με την πρώτη αύξηση να έρχεται τον Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, έδωσε σήμα ότι θα επιταχύνει τον βηματισμό προς πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική.

Οι 21 από τους τους 41 οικονομολό­γους που συμμετείχα­ν στη μηνιαία δημοσκόπησ­η του Bloomberg βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται από το 0,5% στο 0,75% τον Μάιο, ενώ επιπλέον 8 αναμένουν την πρώτη αύξηση τον Αύγουστο.

Αν και οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας εξακολουθο­ύν να παραμένουν εύθραυστες εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας για τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική τους σχέση, η επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ έχει τρομάξει την κεντρική τράπεζα. Οι επενδυτές μάλιστα εμφανίζοντ­αι ακόμη πιο βέβαιοι για την αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας πιθανότητε­ς 75% στο να έρθει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece