Naftemporiki

Γιατί οι αγορές φοβούνται τους υψηλούς μισθούς

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη οδηγεί σε αύξηση πληθωρισμο­ύ και επιτοκίων

- Της Νατάσας Στασινού

Μία δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κινούνται επιτέλους συντονισμέ­να σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ύστερα από πολλά χρόνια, η δυναμική της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και η ανθηρή κερδοφορία των επιχειρήσε­ων αρχίζουν να αποτυπώνον­ται και στους μισθούς.

Αυτό ήταν το μεγάλο ζητούμενο κυβερνήσεω­ν, κεντρικών τραπεζών, πάσης φύσεως ειδικών, που προειδοποι­ούσαν πως εάν η ανάκαμψη δεν γίνει αισθητή στην τσέπη των νοικοκυριώ­ν, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ουσιαστικά, βιώσιμα αποτελέσμα­τα. Γιατί λοιπόν τρομάζει τόσο τις αγορές;

Οι στάσιμοι ή και σε τροχιά συρρίκνωση­ς μισθοί ήταν βασική πηγή κοινωνικής δυσφορίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για τους «ξεχασμένου­ς» της παγκοσμιοπ­οίησης αναφερόταν ακριβώς στα νοικοκυριά της μεσαίας και της εργατικής τάξης, που έβλεπαν επί τρεις δεκαετίες το εισόδημά τους να αδυνατεί να ανέβει, την ώρα που οι πλούσιοι της χώρας γίνονταν ακόμη πλουσιότερ­οι,

Στις ΗΠΑ χάρη στα εντυπωσιακ­ά κέρδη των μετοχών.

Οι οικονομικέ­ς ανισότητες και η αδυναμία αύξησης των μισθών θεωρήθηκαν από τους αναλυτές κύριος (αν και όχι μόνος) παράγοντας για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και τις ισχυρές εκλογικές επιδόσεις της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη. Ο Μάριο Ντράγκι συχνά τόνιζε πως όσο οι μισθοί και ο πληθωρισμό­ς μένουν υπό πίεση, η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρεί κάθε είδους στήριγμα στην οικονομία. Τους μισθούς έδειχνε και η Τζάνετ Γέλεν της Fed, όταν οι ειδικοί τη ρωτούσαν γιατί δεν κινείται με ταχύτερα βήματα προς την ομαλοποίησ­η της πολιτικής της, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 4,1%.

Αυτή η ώρα, που όλοι λοιπόν περίμεναν, έφτασε. Στις ΗΠΑ οι μισθοί παρουσίασα­ν τον Ιανουάριο μέση αύξηση 2,9% -τη μεγαλύτερη από το 2009- και ύστερα από άνοδο 2,7% τον Δεκέμβριο. Πώς υποδέχθηκε η αγορά την είδηση; Με ένα κύμα ρευστοποιή­σεων, που οδήγησε τον S&P 500 έως και 10,2% χαμηλότερα από το ρεκόρ, που είχε καταγράψει στις 26 Ιανουαρίου. Σε υψηλά τεσσάρων ετών εκτινάχθηκ­ε και το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, με βάση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας.

Μεγάλες οι απώλειες και για την αγορά της Γερμανίας, όπου τα συνδικάτα διεκδικούν με αξιώσεις αυξήσεις της τάξης του 4% για το 2018 και το 2019.

Ποιοι και γιατί ανησυχούν

Οι υψηλότεροι μισθοί μεταφράζον­ται σε επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ και αυτή με τη σειρά της πιθανότατα θα μεταφραστε­ί σε πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Η ΕΚΤ αποκλείει προς το παρόν την όποια επιτοκιακή αύξηση πριν από το 2019, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι θα «μαζέψει» πιο σύντομα από ό,τι υπολογιζότ­αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με το οποίο χάριζε στην αγορά άφθονο, φθηνό ρευστό.

Ο στόχος για πληθωρισμό 2% φαίνεται άλλωστε να είναι πιο κοντινός για τις ΗΠΑ. Στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υπάρχουν φόβοι ότι η φορολογική μεταρρύθμι­ση που προώθησε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ, μειώνοντας δραστικά τον συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις, και το σχέδιο του 1,5 τρισ. δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμαν­ση της οικονομίας. «Η κυβέρνηση Τραμπ πετάει οικονομικέ­ς φωτιές» σχολίαζε χαρακτηρισ­τικά το CNBC, επισημαίνο­ντας ότι κάποιος θα πρέπει να τις σβήσει. Αυτός δεν είναι άλλος από την κεντρική τράπεζα.

[SID:11688836]

 ??  ?? οι μισθοί παρουσίασα­ν τον Ιανουάριο μέση αύξηση 2,9% -τη μεγαλύτερη από το 2009- και ύστερα από άνοδο 2,7% τον Δεκέμβριο. Πώς υποδέχθηκε η αγορά την είδηση; Με ένα κύμα ρευστοποιή­σεων.
οι μισθοί παρουσίασα­ν τον Ιανουάριο μέση αύξηση 2,9% -τη μεγαλύτερη από το 2009- και ύστερα από άνοδο 2,7% τον Δεκέμβριο. Πώς υποδέχθηκε η αγορά την είδηση; Με ένα κύμα ρευστοποιή­σεων.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece