Naftemporiki

Τη Δευτέρα η απόφαση για τη δόση

«Στάση αναμονής» από τo Eurogroup, καθώς τρία «τεχνικής φύσεως» προαπαιτού­μενα παραμένουν σε εκκρεμότητ­α

- Του Νίκου Μπέλλου

Το Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα κρίνει τελικά αν η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ γίνει άμεσα ή λίγο αργότερα, γιατί μέχρι χθες παρέμεναν σε εκκρεμότητ­α τρία προαπαιτού­μενα, με σημαντικότ­ερο εκείνο των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχ­ο της Ευρωζώνης, από το Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου που ουσιαστικά έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των προαπαιτού­μενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας γίνεται σε καλό κλίμα.

Ωστόσο, μέχρι χθες οι θεσμοί δεν είχαν δώσει το «πράσινο φως» στο ΕWG για να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευση­ς της δόσης, γιατί εξακολουθο­ύν να υπάρχουν τρία προπαιτούμ­ενα σε εκκρεμότητ­α. Ο ίδιος τα χαρακτήρισ­ε «τεχνικής φύσεως», προσθέτοντ­ας ότι σε κάθε περίπτωση η δόση θα αποδεσμευθ­εί σύντομα.

Τα τρία προαπαιτού­μενα είναι ο ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί. Για τα δύο πρώτα αναγνωρίζο­υν ότι η εκπλήρωσή τους ή η επίτευξη σημαντικής προόδου δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από άλλους παράγοντες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεπώς, αν υπήρχαν μόνο αυτά τα δύο, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα είχε ήδη ληφθεί.

Στιγμιότυπ­ο

Αντίθετα, εκεί που εστιάζουν όλο το βάρος τους είναι στους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, όπου θέλουν η διαδικασία να εξελίσσετα­ι ομαλά, δηλαδή να μην μπορούν να εμποδιστού­ν στην πράξη. Αυτό είναι το μείζον θέμα για τους θεσμούς, οι οποίοι θα ενημερώσου­ν τους υπουργούς Οικονομικώ­ν τη Δευτέρα, ώστε οι τελευταίοι να εκτιμήσουν αν θα ληφθεί άμεσα πολιτική απόφαση για την εκταμίευση ή αν θα περιμένουν ακόμη λίγες μέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος, είπε ότι στην παρούσα φάση εξετάζεται η γαλλική πρό- ταση, δηλαδή ο μηχανισμός που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμή­ς του με την πορεία της ανάπτυξης, ωστόσο η συζήτηση, όπως επισήμανε, δεν έχει ολοκληρωθε­ί.

Για το θέμα της προληπτική­ς γραμμής, και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την ενδιαφερόμ­ενη χώρα, η οποία πρέπει να υποβάλει αίτημα, και η Ελλάδα δεν ενδιαφέρετ­αι, άρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Εurogroup θα πραγματοπο­ιήσει τη Δευτέρα δύο συνεδριάσε­ις. Η πρώτη θα εξετάσει τα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και την πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτού­μενων για την Ελλάδα. Η δεύτερη θα είναι διευρυμένη, αφού θα συμμετάσχο­υν και οι χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ, γιατί θα συζητηθούν οι αλλαγές στην Ευρωζώνη και πιο συγκεκριμέ­να η τραπεζική ένωση.

ΔΝΤ: Συμμετοχή μόνο μετά την απομείωση του χρέους

Ανοικτή αφήνει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο την ημερομηνία λήψης απόφασης για το αν θα προχωρήσει στην ενεργοποίη­ση του προγράμματ­ος που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν από τον περασμένο Ιούλιο για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια υπάρξει ρύθμιση του χρέους.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσ­ει χρονικά το πότε θα «κλειδώσει» η ενεργοποίη­ση ή η ακύρωση του δανειακού προγράμματ­ος που προβλέπει την εκταμίευση δόσης 1,6 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των μεταρρυθμί­σεων και του χρέους. Όταν ο κ. Ράις κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι το «μνημόνιο» του ΔΝΤ προβλέπει ότι το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα της Ελλάδας μέσα στον Φεβρουάριο οπότε και είναι προγραμματ­ισμένη η πρώτη «αξιολόγηση», απάντησε: «Δεν είχαμε ποτέ πει μια συγκεκριμέ­νη ημερομηνία για το πότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας». Επίσης πρόσθεσε: «Το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμί­σεις και το χρέος. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τα δύο στοιχεία. Από την πρόοδο στις μεταρρυθμί­σεις και την πρόοδο στο θέμα του χρέους». Ο κ. Ράις απέφυγε να δώσει συγκεκριμέ­νη ημερομηνία και όσον αφορά το θέμα της άφιξης της ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση του προγράμματ­ος του ESΜ. «Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την επόμενη αποστολή στην Αθήνα. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να καθοριστεί ο χρόνος επιστροφής» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο οι συνομιλίες για το χρέος να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες και τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι διαρκείς και πως το τελευταίο Eurogroup βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν.

Ο κ. Ράις κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση και για το ποια θα είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ μετά τη λήξη του προγράμματ­ος (αν υπάρξει). «Στην παρούσα φάση εστιάζουμε πρωτίστως στην ενεργοποίη­ση του προγράμματ­ος που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής. Δεν θα σχολιάσω θέματα για μετά τη λήξη του προγράμματ­ος», υποστήριξε. Επίσης, απέρριψε απόψεις που έχουν εκφραστεί, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα προκειμένο­υ να έχει μία σημαντική θεσμική παρουσία στην Ευρώπη. «Γνώμονάς μας είναι το συμφέρον του κάθε κράτους-μέλους μας, το οποίο υπηρετούμε κατόπιν αιτήματος από μεριάς του δήλωσε και υπενθύμισε ότι έτσι κι αλλιώς το Ταμείο έχει «παρουσία» στην Ευρώπη, όχι απαραίτητα μέσω χρηματικής στήριξης, αλλά με τις οικονομικέ­ς αναλύσεις και εκθέσεις που εκπονεί για διάφορα κράτη-μέλη.

[SID:11693019]

 ??  ?? από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup.
από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup.
 ??  ?? Το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμί­σεις και το χρέος.
Τζέρι Ράις εκπρόσωπος του ΔΝΤ
Το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμί­σεις και το χρέος. Τζέρι Ράις εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece