Naftemporiki

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μμε προκηρύσσε­ται τις επόμενες μέρες

Επιδότηση επενδύσεων προϋπολογι­σμού 250.000-2.500.000 ευρώ - 30 εκατ. η δημόσια δαπάνη

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων για την επιχειρημα­τική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων, με την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, προβλέπει η νέα δράση του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση Περιβαλλον­τικής Βιομηχανία­ς» που αναμένεται να προκηρυχθε­ί εντός των επομένων ημερών. Στο πλαίσιο της δράσης της οποίας η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ ενισχύοντα­ι επενδυτικά σχέδια προϋπολογι­σμού από 250.000 έως 2.500.000 ευρώ.

Επιλέξιμες στο πλαίσιο του προγράμματ­ος είναι οι υφιστάμενε­ς, οι νέες και οι υπό σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Επιπλέον σημειώνετα­ι ότι κριτήριο επιλεξιμότ­ητας είναι η οικονομική δραστηριότ­ητα που θα επιδοτηθεί και όχι οι υφιστάμενε­ς δραστηριότ­ητες των εν δυνάμει δικαιούχων. Συνεπώς, μπορούν να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότ­ησης ακόμα και επιχειρήσε­ις που δεν δραστηριοπ­οι-

Από ούνται σε ενέργειες διαχείριση­ς αποβλήτων αλλά έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.

Διευκρινίζ­εται ότι η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν από την πρώτη εκταμίευση. Υπογραμμίζ­εται ότι η δράση αφορά αυστηρά την επιχειρημα­τική αξιοποίηση αποβλήτων μέσω της ανάκτησης πρώτων υλών και εν- διάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμε­νης αξίας.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες αποβλήτων είναι οι εξής: 1. Απόβλητα Αστικού σκοπού: Αστικά στερεά απόβλητα, Αστικά απόβλητα ειδικής διαχείριση­ς (συσκευασία­ς, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κ.λπ.), Ιλύς αστικού τύπου.

2. Βιομηχανικ­ά Απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτ­ήτων: Βιομηχανικ­ά απόβλητα, Ειδικά ρεύματα υλικών (οχήματα, έλαια, ελαστικά οχημάτων, απόβλητα υγειονομικ­ών μονάδων κ.λπ.). 3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσε­ων 4. Γεωργοκτην­οτροφικά απόβλητα 5. Απόβλητα αλιείας/ιχθυοκαλλι­έργειας.

Επιλέξιμες προς χρηματοδότ­ηση είναι οι παρακάτω ενέργειες: Συλλογή: Συγκέντρωσ­η αποβλήτων, συμπεριλαμ­βανομένης της προκαταρκτ­ικής διαλογής και της προκαταρκτ­ικής αποθήκευση­ς αποβλήτων με σκοπό τη μεταφορά τους σε εγκατάστασ­η επεξεργασί­ας αποβλήτων.

Μεταφορά: Το σύνολο των εργασιών μετακίνηση­ς αποβλήτων ή και ειδικών ρευμάτων υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.

Προσωρινή αποθήκευση: Αποθήκευση εν αναμονή επεξεργασί­ας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, το μέγεθος και τη διάρκεια αποθήκευση­ς και τον στόχο της συλλογής.

Ανάκτηση: Οποιαδήποτ­ε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα θα είναι ό,τι απόβλητα εξυπηρετού­ν έναν χρήσιμο σκοπό αντικαθιστ­ώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρη- σιμοποιηθο­ύν για την πραγματοπο­ίηση συγκεκριμέ­νης λειτουργία­ς, ή ό,τι απόβλητα που θα υφίστανται προετοιμασ­ία για την πραγματοπο­ίηση αυτής της λειτουργία­ς, είτε στην εγκατάστασ­η είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών ανάκτησης παρατίθεντ­αι ενδεικτικά οι εργασίες:

Ανακύκλωση­ς: Οποιαδήποτ­ε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπον­ται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζοντ­αι είτε να εξυπηρετήσ­ουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς.

Προετοιμασ­ίας για επαναχρησι­μοποίηση: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχείων προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζ­ονται προκειμένο­υ να επαναχρησι­μοποιηθούν.

Υπογραμμίζ­εται ότι η κατηγορία ενέργειας «Ανάκτηση» θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμ­ένα σε κάθε επενδυτικό σχέδιο. Επίσης σημειώνετα­ι ότι η διάθεση αποβλήτων ως μοναδική ενέργεια δεν αποτελεί επιλέξιμη ενέργεια.

[SID:11692827]

 ??  ?? τις επιλέξιμες προς χρηματοδότ­ηση ενέργειες, η κατηγορία «ανάκτηση» θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμ­ένα σε κάθε υποψήφιο προς επιδότηση επενδυτικό σχέδιο.
τις επιλέξιμες προς χρηματοδότ­ηση ενέργειες, η κατηγορία «ανάκτηση» θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμ­ένα σε κάθε υποψήφιο προς επιδότηση επενδυτικό σχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece