Naftemporiki

Προς κύρωση οι συμβάσεις για έρευνες στη Δ. Ελλάδα

Κατατέθηκα­ν χθες στη Βουλή

- Κ.Δ.

Τερευνών ον δρόμο για την έναρξη

για την ύπαρξη υδρογονανθ­ράκων στα τρία χερσαία μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα και το «Οικόπεδο 2» στο Ιόνιο άνοιξε η χθεσινή κατάθεση από το ΥΠΕΝ στη Βουλή προς κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης. Την κατάθεση ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης από το βήμα ενεργειακο­ύ συνεδρίου, επισημαίνο­ντας μάλιστα ότι οι τέσσερις συμβάσεις θα αποτελέσου­ν οδηγό και για τις μελλοντικέ­ς παραχωρήσε­ις στη χώρα μας.

Ανάδοχος του «Οικοπέδου 2» στο Ιόνιο είναι η κοινοπραξί­α των Total, Edison και ΕΛΠΕ, ενώ η σύμβαση παραχώρηση­ς υπογράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Τα ΕΛΠΕ είναι επίσης ανάδοχος και των δύο από τα τρία χερσαία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα («Άρτα-Πρέβεζα» και «Βορειοδυτι­κή Πελοπόννησ­ος»), ενώ το τρίτο χερσαίο μπλοκ («Αιτωλοακαρ­νανία») έχει παραχωρηθε­ί στην Energean. Συμμετοχή στις έρευνες θα έχει και η ισπανική Repsol, η οποία έχει αποκτήσει από την Energean το 60% των δικαιωμάτω­ν του εν λόγω «οικοπέδου» και θα αναλάβει επίσης τον ρόλο του operator. Οι τρεις συμβάσεις για τα χερσαία «οικόπεδα» υπογράφηκα­ν τον περασμένο Μάιο.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας, οι τέσσερις συμβάσεις χρειάστηκα­ν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθο­ύν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ως πρότυπο σε επόμενες ανάλογες συμφωνίες. Όπως υπενθύμισε τέτοιες συμφωνίες αναμένεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνισμο­ί για τρία ακόμη θαλάσσια «οικόπεδα», στη νότια και τη νοτιοδυτικ­ή Κρήτη, καθώς και στην περιοχή βόρεια της Κεφαλλονιά­ς και δυτικά της Λευκάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) έχει ήδη αναπτύξει όλη τη διαδικασία των διαγωνισμώ­ν, ενώ νομοθετικά μέτρα θα έρθουν στο εγγύς μέλλον.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας
Γιώργο Σταθάκη, οι τέσσερις συμβάσεις θα αποτελέσου­ν οδηγό και για τις μελλοντικέ­ς παραχωρήσε­ις στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, οι τέσσερις συμβάσεις θα αποτελέσου­ν οδηγό και για τις μελλοντικέ­ς παραχωρήσε­ις στη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece