Naftemporiki

«Τομή το νέο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας»

Πάνω από 1,8 δισ. ευρώ η φετινή δαπάνη για επιδόματα

-

Τομή για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας χαρακτήρισ­ε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ). Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή η κα Φωτίου, «στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, ούτε βέβαια υπήρξε κανένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια», επισημαίνο­ντας ότι μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς «το 2017, 600.020 άνθρωποι έπαιρναν κάθε μήνα τουλάχιστο­ν 65 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμεν­η στην εξέλιξη της δαπάνης για την προνοιακή πολιτική, η κα Φωτίου ανέφερε πως το 2015 ο προϋπολογι­σμός ήταν 790 εκατ. ευρώ και φέτος ανέρχεται σε 1,836 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως η σχετική δαπάνη το 2019 θα αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ. «Οι 54 υπάλληλοι της Πρόνοιας έγιναν 80 επί των ημερών μας» σημείωσε η κα Φωτίου και τόνισε πως «άλλοι 700 υπάλληλοι διορίστηκα­ν στα Κέντρα Κοινότητας με διαδικασίε­ς ΑΣΕΠ. Επιπλέον, τώρα προικοδοτε­ίται το κράτος με 280 από τους σημερινούς υπαλλήλους του ΟΓΑ που θα ενταχθούν στον ΟΠΕΚΑ. Άρα, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας ξεκινάει με πάνω από χίλιους υπαλλήλους, εκεί που είχε 54».

Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς τόνισε πως το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύη­ς «είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρα­τία, την κομματική προστασία και τις πελατειακέ­ς σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρών­ει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικέ­ς, επιδοματικ­ές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του, δηλαδή τι επιδόματα πρέπει να πάρει». Κάθε πολίτης, ανέφερε η κα Φωτίου, «θα μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα δυο λεπτά ποια ακριβώς είναι τα επιδόματα που δικαιούται, ποιες υπηρεσίες δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματ­α που “τρέχουν” στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο και στα οποία θέλει να πάρει μέρος».

Η κα Φωτίου μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίο­υ «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς και λοιπές διατάξεις». [SID:11693117]

 ??  ?? Στη νέα δομή του εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου.
Στη νέα δομή του εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece