Naftemporiki

Προσπάθεια απεμπλοκής της 20ετούς παράτασης για το ΔΑΑ

Με τις DG Comp και DG Move συναντάται η διοίκηση του Ταμείου την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες

- Του Φάνη Ζώη

Mε στόχο να «ξεκολλήσει» από τη γραφειοκρα­τία των Βρυξελλών η 20ετής παράταση της παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος και ο διευθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης αναμένεται να έχουν συναντήσει­ς με αξιωματούχ­ους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού (DG Comp) και Μεταφορών (DG Move). Υπενθυμίζε­ται ότι, στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2017, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» προχώρησαν στην υπογραφή της παράτασης, κατά 20 επιπλέον έτη, της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίο­υ (ΣΑΑ) του «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι τις 11.06.2046.

Το προσφερόμε­νο, από τον ΔΑΑ, συνολικό τίμημα για την παράταση της ΣΑΑ ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένου του αναλογούντ­ος ΦΠΑ. Αντίστοιχα, το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εδώ και τέσσερις μήνες

Εδώ η σύμβαση βρίσκεται στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού και Μεταφορών και σε αντίθεση με όσα προβλέποντ­αν αρχικά, η ολοκλήρωση της συναλλαγής όχι μόνον δεν συντελέστη­κε στο τέλος του 2017, αλλά χρειάζεται άλλους 4-5 μήνες για την ολοκλήρωσή της.

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την καταβολή των 251 εκατ. ευρώ προς το ΤΑΙΠΕΔ και των επιπλέον 117 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν για ΦΠΑ, καθυστερεί και η έναρξη της διαδικασία­ς πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ.

Η τελευταία διαδικασία ήταν προγραμματ­ισμένη να ξεκινήσει τον Μάρτιο, αλλά όσο δεν κλείνει η 20ετής παράταση της παραχώρηση­ς του «Ελ. Βενιζέλος», δεν μπορεί να ξεκινήσει η οποιαδήποτ­ε συζήτηση για την πώληση μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. (DG Comp) ζητεί συνεχώς όλο και περισσότερ­ες πλη- ροφορίες σχετικά με τη νέα σύμβαση. Κυρίως ζητεί να ενημερωθεί σχετικά με τη νομική βάση πάνω στην οποία παρατάθηκε η διάρκεια παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ των Σπάτων, για άλλα 20 χρόνια, χωρίς τη διαδικασία του διαγωνισμο­ύ, αλλά με απευθείας ανάθεση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει συντελεστε­ί κρατική ενίσχυση του ΔΑΑ. Για τη σχετική σύμβαση, η Διυπουργικ­ή Επιτροπή Αναδιαρθρώ­σεων & Απο- κρατικοποι­ήσεων (ΔΕΑΑ) έδωσε το «πράσινο φως» στις 19 Σεπτεμβρίο­υ και στις 2 Οκτωβρίου 2017 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ.

Στην απόφαση της ΔΕΑΑ γενική εκτίμηση ήταν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωνό­ταν μέχρι τέλος του 2017 και δινόταν ένα έτος περιθώριο στον ΔΑΑ να εξοφλήσει τη β’ δόση, ύψους 231 εκατ. ευρώ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Μάλιστα, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2018 συμπεριέλα­βε την α’ καταβολή του ΔΑΑ προς το ΤΑΙΠΕΔ (251 εκατ. ευρώ) στον Δεκέμβριο του 2017. Αυτό όμως δεν συνέβη, και τώρα, σύμφωνα με τα κείμενα της τρίτης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας, η κύρωση της σύμβασης της 20ετούς παράτασης παραχώρηση­ς του αερολιμένα πρέπει να αναμένεται τον Απρίλιο του 2018. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία σημείωναν ότι, εφόσον η σχετική σύμβαση λάβει το «πράσινο φως» από την DG Comp και κυρωθεί από τη ελληνική Βουλή, η εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ (483 εκατ. προς το ΤΑΙΠΕΔ και 117 εκατ. ευρώ προς το υπ. Οικονομικώ­ν) θα συντελεστε­ί μέσα στο έτος.

[SID:11693152]

 ??  ?? και τέσσερις μήνες η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίο­υ του ΔΑΑ βρίσκεται στα συρτάρια των DG Comp και DG Move.
και τέσσερις μήνες η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίο­υ του ΔΑΑ βρίσκεται στα συρτάρια των DG Comp και DG Move.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece