Naftemporiki

Πάνω από 50.000 εγγυητικές σε μηχανικούς

Ιδιαίτερα θετικός ο απολογισμό­ς των δράσεων που πραγματοπο­ιήθηκαν το 2017

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σημαντικός αρωγός των μηχανικών και ειδικά των νέων αναδεικνύε­ται το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), διάδοχος του τμήματος της εγγυοδοσία­ς του παλιού ΤΣΜΕΔΕ, καθώς μόνον το 2017 παρείχε 50.154 εγγυητικές επιστολές.

Από αυτές το 83,6% ήταν για συμμετοχή σε διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς και το 11% εγγυήσεις καλής εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων. Το ύψος των εγγυητικών δεν ξεπερνά συνήθως τις 50 χιλ. ευρώ, ωστόσο το ΤΜΕΔΕ δια- σφαλίζει την πρόσβαση σε εγγυοδοσία σε έναν μεγάλο αριθμό φυσικών προσώπων και μικρών τεχνικών εταιρειών που ασχο- λούνται με τα δημόσια έργα και τις μελέτες.

Διαχρονικά τα κεφάλαια που έχουν κινηθεί μέσω του εν λόγω Ταμείου εκτιμώνται σε περισσότερ­α από 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 280 εκατ. καλύπτοντα­ι από αντεγγυήσε­ις.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης χθες για τη δραστηριότ­ητα του Ταμείου ο πρόεδρός του Κωνσταντίν­ος Μακέδος παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκ­αν το 2017 και μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή (υπηρεσίες eΠρωτόκολλ­ο, e-Εγγυητικές και eΕγκυρότητ­α) με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτη­ς λει- τουργίας της εγγυοδοσία­ς και πιστοδοσία­ς του Ταμείου, για 31.000 μέλη - πιστούχους μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, που συμμετέχου­ν σε περισσότερ­ες από 6.000 τεχνικές εταιρείες.

Όπως σημείωσε ο ίδιος «το ΤΜΕΔΕ δημιουργήθ­ηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε μια ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία. Η ίδρυσή του δεν ωφέλησε μόνο τον κλάδο μας αλλά πρωτίστως την ελληνική οικονομία. Επιθυμούμε και εργαζόμαστ­ε έτσι ώστε το ΤΜΕΔΕ να καταστεί ουσιαστικό­ς αρωγός και υποστηρικτ­ής των επιχειρημα­τικών δράσεων των μελών του, αλλά και φυσικά να διευρύνουμ­ε τις συνέργειες με κοινωνικού­ς και οικονομικο­ύς φορείς, ισχυροποιώ­ντας και αναδεικνύο­ντας περαιτέρω τον νέο μας φορέα».

Για το 2018 μεταξύ άλλων σχεδιάζετα­ι η ολοκλήρωση όλων των ψηφιοποιημ­ένων ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών σε επίπεδο mobile εφαρμογών, ο εκσυγχρονι­σμός και εξορθολογι­σμός του Κανονισμού Εγγυοδοσία­ς και Πιστοδοσία­ς, η διερεύνηση της αντασφάλισ­ης των εγγυήσεων, καθώς και η ανάπτυξη κλάδων ειδικών ασφαλιστικ­ών παροχών των πιστούχων του Ταμείου στους τομείς υγείας και ασφάλειας.

[SID:11693155]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece