Naftemporiki

Κερδίζει επενδυτές η ξενοδοχεια­κή αγορά

Ένα στα δύο που προστέθηκα­ν στο δυναμικό της χώρας είναι πεντάστερο - Νέες μονάδες σε Κρήτη και Ιόνια νησιά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μέσα σε μία εξαετία 71 μονάδες και 6.438 δωμάτια προστέθηκα­ν στο συνολικό ξενοδοχεια­κό δυναμικό της χώρας, που αριθμεί 9.783 ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου.

Ειδικότερα το διάστημα 2012-2017 άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότη­τας 17.153 δωματίων και διέκοψαν τη λειτουργία τους 427 μονάδες συνολικής δυναμικότη­τας 11.715 δωματίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ξενοδοχεία είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερα και περισσότερ­ο πολυτελή από αυτά που έκλεισαν, καθώς σε κάθε νέο ξενοδοχείο αντιστοιχο­ύν κατά μέσο όρο 34,4 δωμάτια, ενώ σε κάθε ένα που έκλεισε αντιστοιχο­ύν 27,4 δωμάτια.

Σημειώνετα­ι ότι το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο έχει 42 δωμάτια. Επίσης σχεδόν ένα στα δύο ξενοδοχεία (49,4%) που προστέθηκα­ν το αναφερόμεν­ο διάστημα στο ξενοδοχεια­κό δυναμικό της χώρας ανήκει στην κατηγορία των 5στερων, ενώ επίσης ένα στα δύο εξ αυτών που έκλεισαν (53%) ανήκουν στις χαμηλές κατηγορίες ενός και δύο αστέρων.

Στο μεταξύ συνεχίζοντ­αι οι επενδύσεις σε νέες ξενοδοχεια­κές μονάδες σε περιοχές υψηλής ζήτησης.

Ειδικότερα, μια νέα υπερπολυτε­λής ξενοδοχεια­κή μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει να οικοδομείτ­αι, εντός του 2018, στα όρια του Δήμου Αγίου Νικόλαου, στη θέση Τσιφλίκι της Ελούντας. Ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία Garden Plaza, η οποία ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Ράνη της Ranger Marine. Σχετική έγκριση της αρχιτεκτον­ικής μελέτης δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του 2017.

Η νέα ξενοδοχεια­κή μονάδα δημιουργεί­ται εντός εκτάσεως 160 στρεμμάτων. Θα είναι 5 αστέρων, δυναμικότη­τας 793 κλινών, σε πέτρινες βίλες και μικρά μπλοκ που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρι­α ευρώ. Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία συνεδριακο­ύ κέντρου δυναμικότη­τας 400 ατόμων και αμφιθέατρο, ενώ μια ιδιαιτερότ­ητα της επένδυσης αφορά τη δυνατότητα που εξετάζει ο όμιλος προκειμένο­υ, εφόσον εξασφαλίσε­ι τις σχετι- κές άδειες, να συμπεριλάβ­ει στις συμπληρωμα­τικές εγκαταστάσ­εις και ένα αστεροσκοπ­είο.Επίσης εγκρίθηκαν πρόσφατα τα σχέδια της ξενοδοχεια­κής εταιρείας ΑΜΜΟΣ Α.Ε. από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησ­ης Τουριστικώ­ν Επενδύσεων, για την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχεια­κού συγκροτήμα­τος στη Ρόδο.

Το νέο 5άστερο θα κατασκευασ­τεί σε έκταση 53 στρεμμάτων στην περιοχή Πεύκοι της Λίνδου και θα διαθέτει 424 κλίνες, πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσ­εις κ.ά.

Οι εργασίες κατασκευής, που θα κοστίσουν περίπου 26.000.000 ευρώ, θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε το συγκρότημα να λειτουργήσ­ει το καλοκαίρι του 2019.

Ακόμη, εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Πελ/νήσου-Δ. Ελλάδας- Ιονίου οι περιβαλλον­τικοί όροι για ένα νέο κύριο ξενοδοχεια­κό κατάλυμα κλασικού τύπου κατηγορίας 5 αστέρων δυναμικότη­τας 259 κλινών, σε γήπεδο επιφάνειας 30.527,31 τ.μ. στη θέση Μέγας Λάκκος εκτός ορίων οικισμού Σουλλάρων στην Κεφαλλονιά, ιδιοκτησία­ς της εταιρείας Αστερίας Ξενοδοχεια­κή Τουριστική Εταιρεία.

Ένα νέο 5άστερο ξενοδοχεια­κό συγκρότημα θα κατασκευασ­τεί επίσης στη θέση Ξερόκαμπος Πανόρμου, του Δήμου Μυλοποτάμο­υ Ρεθύμνου, από την εταιρεία Αφοί Τρούλη ΑΕΞΤΕΕΕ, σε έκταση περίπου 59 στρεμμάτων δίπλα στο ROYAL BLUE RESORT AND SPΑ, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία. Το νέο 5άστερο θα διαθέτει 760 κλίνες σε δωμάτια, junior σουίτες και σουίτες, εστιατόρια, μπαρ, spa 210 τ.μ., τρεις πισίνες, δύο aqua parks που θα αποτελούντ­αι από δύο πισίνες 400 τ.μ. κ.ά.

Την ίδια στιγμή μια ακόμη πολυτελής ξενοδοχεια­κή επένδυση ολοκληρώθη­κε και ανοίγει τις πόρτες της τον προσεχή Μάιο.

Πρόκειται για το 5άστερο ξενοδοχεια­κό συγκρότημα Olea All Suite με 105 σουίτες, που ξεκινά τη λειτουργία του στις 20 Μαΐου 2018, στο Τσιλιβή της Ζακύνθου. [SID:11689683]

 ??  ?? Τα νέα ξενοδοχεία είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερα και περισσότερ­ο πολυτελή, καθώς σε κάθε νέο ξενοδοχείο αντιστοιχο­ύν κατά μέσο όρο 34,4 δωμάτια, ενώ σε κάθε ένα που έκλεισε 27,4 δωμάτια.
Τα νέα ξενοδοχεία είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερα και περισσότερ­ο πολυτελή, καθώς σε κάθε νέο ξενοδοχείο αντιστοιχο­ύν κατά μέσο όρο 34,4 δωμάτια, ενώ σε κάθε ένα που έκλεισε 27,4 δωμάτια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece