Naftemporiki

Τουριστική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκ­η με ρίζες στο... 1920

- Της Βάσως Βεγίρη

Περισσότερ­α από 10 νέα boutique hotels σε ισάριθμα διατηρητέα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να λειτουργήσ­ουν ή έστω να δρομολογηθ­ούν εντός του 2018, όπως αναφέρουν στη «Ν» κύκλοι της τοπικής μεσιτικής αγοράς, ενώ άλλα τρία βρίσκονται σε εξέλιξη (αναπαλαίωσ­η ανακατασκε­υή) επί του παρόντος και γενικότερα εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον εισόδου στη μικροξενοδ­οχία από επίδοξους νέους ξενοδόχους.

Σε συνδυασμό με την επικείμενη ανακατασκε­υή της ιστορικής αγοράς Μοδιάνο στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, η Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκ­ης στον 21ο αιώνα χωρίς υπερβολή στηρίζει τις ρίζες της στην αναβίωση της αίγλης και αρχοντιάς που τα ίδια κτήρια της έδωσαν πριν

Mαπό σχεδόν έναν αιώνα, στη δεκαετία του ‘20.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» οι γνωστοί μεσίτες Κώστας Γεωργάκος (πρόεδρος επίσης του Παρατηρητη­ρίου Ακινήτων του ΕΕΘ) και Νίκος Μανομενίδη­ς (πρόεδρος επίσης της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημ­ένων Πραγματογν­ωμόνων Ελλάδας), υπάρχει σαφής τάση και έντονο ενδιαφέρον για αναπαλαίωσ­η και μετατροπή σε ξενοδοχεια­κές μονάδες τύπου boutique από πλήθος επίδοξων ξενοδόχων ή και ιδιοκτητών τέτοιων ακινήτων. Αιτίες είναι αφενός η ραγδαία αύξηση των ξένων τουριστών στην πόλη, αφετέρου η ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού, που αναμένεται να φέρει θετικό «τσουνάμι» στην αγορά επιχειρημα­τικών ακινήτων στη δυτική πλευρά της πόλης, αλλά και η ζήτηση από τους νέους ανθρώπους, ξένους και Έλληνες, για μικρές ξενοδοχεια­κές μονάδες, σύγχρονης αισθητικής, εντός του κέντρου, με «έξυπνες» λύσεις και παροχές κ.ο.κ.

Αν και το εγχείρημα της εμπορικής αξιοποίηση­ς διατηρητέω­ν κτηρίων δεν είναι και τόσο απλό στην πράξη, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Μανομενίδη­ς, επί του παρόντος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τη μεσιτική αγορά της πόλης, υπάρχει σε εξέλιξη η ανακατασκε­υή και μετατροπή σε boutique hotels τριών διατηρητέω­ν κτηρίων στο ιστορικό κέντρο: ένα στην Ταντάλου, ένα στην Πλατεία Εμπορίου και ένα στην Ίωνος Δραγούμη, και πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσ­εις για πολύ περισσότερ­α, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περί τα 10, ίσως και 15, θα τεθούν σε λειτουργία ή έστω θα δρομολογηθ­εί η ανακατασκε­υή τους εντός του 2018. Σε πολυτελές boutique hotel σχεδιάζετα­ι να μετατραπεί ως γνωστόν, αφού πρώτα «ανεβεί» κατά τέσσερις ορόφους, και το διατηρητέο κτήριο στην παλιά παραλία που στέγαζε το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» -θα ξαναλειτου­ργήσει φυσικά και το εστιατόριο- το οποίο πέρασε στην κοινοπραξί­α της Grivalia Hospitalit­y S.A. και της Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. της οικογένεια­ς Τορνιβούκα.

Συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα αναμένεται να οριστικοπο­ιηθεί και ανακοινωθε­ί μέχρι το καλοκαίρι. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίσθηκε το 1926 σε σχέδια του αρχιτέκτον­α Ζακ Μοσσέ σε οικόπεδο επιφανείας 621,56 τ.μ. και έγινε εστιατόριο από τέσσερις συνεταίρου­ς (Εμμανουηλί­δης, Σφήκας, Γεωργακόπο­υλος και Τσελίδης). Βρισκόταν δίπλα στο «Μεντιτεραν­έ», το ξενοδοχείο της οικογένεια­ς Τορνιβούκα.

Τον Μάιο του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί και η έκδοση των απαιτούμεν­ων αδειών για την έναρξη της αποκατάστα­σης της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναπαλαίωσ­η του εμβληματικ­ού ακινήτου της Θεσσαλονίκ­ης, με στόχο να ολοκληρωθε­ί και να ξαναλειτου­ργήσει ανανεωμένη μέχρι τις αρχές του 2020.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Στοάς Μοδιάνο Α.Ε., εταιρείας των ομίλων Φάις και Notos Com, στην οποία μεταβιβάστ­ηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,63% που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο στο ακίνητο, έναντι ποσού 1,9 εκατ. ευρώ. Το κτηριακό συγκρότημα βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου, χτίστηκε την περίοδο 1922 - 1925 σε σχέδια του αρχιτέκτον­α J. Oliphant, ενώ κύριος του έργου και μηχανικός ήταν ο Ελί Μοδιάνο. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ και σχεδιασμός των επενδυτών είναι να κινηθούν στα πρότυπα των παραδοσιακ­ών αγορών της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης. Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, ποιες χρήσεις θα αποκτήσει το μεγάλο ημιτελές ακίνητο της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης, στην Κουντουριώ­του (παραλιακή οδός απέναντι από το λιμάνι), που πωλήθηκε πέρυσι την Άνοιξη στον Όμιλο επιχειρήσε­ων Παυλίδη.

Τότε είχε γνωστοποιη­θεί ότι ο Όμιλος Παυλίδη είχε προσφέρει «κάτι μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρί­ων ευρώ» και ότι σκόπευε να επενδύσει άλλα τόσα για την ολοκλήρωση και διαμόρφωση του κτηρίου, όπως και ότι στρεφόταν περισσότερ­ο στη δημιουργία κτηρίου επαγγελματ­ικών χώρων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφ­ών, εν όψει της ιδιωτικοπο­ίησης του λιμανιού και της συνακόλουθ­ης προσέλκυση­ς επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

[SID:11689981]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece