Naftemporiki

ΟΛΘ: Αυξημένα έσοδα 834 εκατ. από επενδύσεις έως 441,6 εκατ.

Τι προβλέπει ο επιχειρησι­ακός σχεδιασμός που θα εφαρμοστεί μετά την ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού

- Της Βάσως Βεγίρη

Κατά 834 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν συνολικά τα έσοδα της ΟΛΘ Α.Ε. μέχρι το 2026 χάρη στην ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης και στις εργασίες που θα επιφέρουν οι επενδύσεις που θα πραγματοπο­ιήσει η κοινοπραξί­α των επενδυτών, ενώ πέρα από το τίμημα των 231,926 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί για την παραχώρηση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ και τις υποχρεωτικ­ές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι συνολικές επενδύσεις μέχρι το 2026 αναμένεται να κυμανθούν από 256,9 έως 441,6 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις­προβλέψεις περιλαμβάν­ονται στην αιτιολογικ­ή έκθεση που συνοδεύει την αναθεωρημέ­νη σύμβαση παραχώρηση­ς μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου, που εισήχθησαν χθες και ήδη συζητούντα­ι στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς οι επενδύσεις θα αποφέρουν αύξηση φορτίων και βασίζονται σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιούνιος 2017). Οι επενδύσεις αφορούν την επέκταση του 6ου προβλήτα, επενδύσεις στο συμ- βατικό λιμάνι και σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό και συστήματα διαχείριση­ς των λιμενικών εργασιών, όπως επίσης αξιοποίηση του διατηρητέο­υ κτηρίου του Παλαιού Τελωνείου και άλλων κτηρίων.

Το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει (από φόρους, αντάλλαγμα και ασφαλιστικ­ές εισφορές) 234 εκατ. ευρώ, ενώ τα επιπλέον έσοδα στο οικοσύστημ­α του λιμανιού (ιδίως μεταφορές, τροφοδοσία πλοίων) κατά το διάστημα έως το 2026 εκτιμώνται στα 465,1 εκατ. ευρώ (κεντρικό σενάριο σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ).

Επίσης τίθενται συγκεκριμέ­νοι στόχοι ετήσιας διακίνησης εμπορευμάτ­ων, ενώ η απασχόληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί από την αναμενόμεν­η αύξηση του ΑΕΠ από 0,39% έως 0,52% (αισιόδοξο σενάριο).

Η σύμβαση, που ισχύει μέχρι το 2051, εισήχθη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με τον χαρακτηρισ­μό του επείγοντος και αναμένεται να έχει κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής σύμφωνα με πληροφορίε­ς μέχρι τις 22-23 Φεβρουαρίο­υ (επόμενη εβδομάδα). Θα ακολουθήσε­ι η οικονομική συναλλαγή (καταβολή τιμήματος) μεταξύ του Δημοσίου και των επενδυτών, δηλαδή της South Europe Gateway Thessaloni­ki, εταιρείας ειδικού σκοπού, που σύστησε η κοινοπραξί­α Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investment­s Ltd και Terminal Link SAS, και η εγκατάστασ­η των επενδυτών στον ΟΛΘ αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές Μαρτίου.

Με την Αναθεωρημέ­νη Σύμβαση Παραχώρηση­ς ρυθμίζοντα­ι ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο έλεγχο του λιμένα, καθώς μέσω και της αναβάθμιση­ς του θεσμικού πλαισίου (λειτουργία των ΡΑΛ και ΔΑΛ) παρακολουθ­είται και διασφαλίζε­ται η εφαρμογή των εθνικών στρατηγικώ­ν στόχων όσον αφορά το λιμενικό σύστημα και εν προκειμένω τον ΟΛΘ.

Μεταβατική διοίκηση

Στο μεταξύ, άμεσα -το πιθανότερο σήμερα- θα συγκροτηθε­ί σε σώμα το νέο εννεαμελές «μεταβατικό» διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης (ΟΛΘ Α.Ε.), το οποίο εξελέγη στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, με τους κ.κ. Κώστα Μέλιο και Δημήτρη Μακρή εκ νέου στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου αντίστοιχα, και το οποίο θα παραδώσει τη διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. στους ιδιώτες επενδυτές στις αρχές Μαρτίου.

Καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου προβλέπετα­ι να αναλάβει ο κ. Δημήτρης Ρούτος, αντιπρόεδρ­ος του δ.σ. από τον Ιούνιο του 2016.

Με εξαίρεση το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν, Λάζαρος Τανταλίδης και Δημήτρης Θηρίου, θα βρεθούν εκτός διοικητικο­ύ συμβουλίου (καθώς βάσει των εγκεκριμέν­ων τροποποιήσ­εων, στο νέο δ.σ. δεν μπορούν να συμμετάσχο­υν ex officio μέλη), δεν αναμένοντα­ι άλλες αλλαγές σε πρόσωπα, ενώ βάσει πρότασης της χθεσινής γενικής συνέλευσης, την τριμελή Επιτροπή Ελέγχου θα στελεχώσου­ν ο Άγγελος Βλάχος και άλλα δύο μέλη, που θα οριστούν με απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου.

[SID:11693434]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece