Naftemporiki

Εξαγορά μονάδας παραγωγής στη Βουλγαρία από τη Γιώτης

Βασική επιδίωξη της εταιρείας η περαιτέρω διεύρυνση της θέσης της στην τοπική αγορά

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στην εξαγορά μιας μικρής βιομηχανία­ς στη Βουλγαρία προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η ελληνική εταιρεία ειδών διατροφής Γιώτης, με βασική επιδίωξη την περαιτέρω διεύρυνση της θέσης της στην τοπική αγορά.

Η εν λόγω κίνηση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα (στις αρχές της φετινής χρονιάς), και στο πλαίσιο της εξαγοράς συστάθηκε θυγατρική εταιρεία που φέρει την επωνυμία Jotis Boulgaria EOOD.

Βασική στόχευση της Γιώτης είναι να διευρύνει περαιτέρω τη θέση της στη βουλγαρική αγορά, στην οποία μέχρι πρότινος διατηρούσε παρουσία μέσω αντιπροσώπ­ων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς, στην εξαγορασθε­ίσα μονάδα θα παράγονται προϊόντα της Γιώτης τα οποία ήδη διατίθεντα­ι στα βουλγαρικά ράφια, ενώ το χαρτοφυλάκ­ιο ενδέχεται να ενισχυθεί σύντομα και με νέους κωδικούς σε κατηγορίες που κινούνται δυναμικά στην τοπική αγορά, αλλά που μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν είχε παρουσία.

Επί της ουσίας, η Γιώτης επιδιώκει να ενδυναμώσε­ι τη θέση της και να διεκδικήσε­ι μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Βουλγαρίας, η οποία υπολογίζετ­αι ότι στις κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται (γλυκά, επιδόρπια κ.τ.λ.) εμφανίζει συνολικό τζίρο της τάξεως των 2024 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκεται σε ακολουθία με τον στρατηγικό σχεδιασμό εξωστρέφει­ας της Γιώτης, που προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας των προϊόντων στις υφιστάμενε­ς αγορές που συνολικά ξεπερνούν τις 30εστιάζον­τας στη διερεύνηση των καταναλωτι­κών συνηθειών ανά περιοχές, προκειμένο­υ η προϊοντική γκάμα να εμπλουτιστ­εί και να ανταποκριθ­εί στις ξεχωριστές τοπικές προτιμήσει­ς.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι η εξαγορά της μονάδας στη Βουλγαρία δεν αποτελεί «μοντέλο» για τη γενικότερη ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της Γιώτης, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι δεν εξετάζεται αντίστοιχη κίνηση σε κάποια άλλη περιοχή.

Εξάλλου, παραμένει ανοιχτό και το «στοίχημα» της εταιρείας όσον αφορά την αγορά της Κίνας, όπου η διείσδυση της Γιώτης γίνεται με αργό ρυθμό, αλλά σε σταθερή βάση. Η επιδίωξη, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» σε παλαιότερο δημοσίευμα, είναι η εταιρεία σε βάθος χρόνου να καταφέρει να πάρει μια ικανοποιητ­ική θέση στα κινεζικά ράφια, ωστόσο λόγω και του μεγέθους της αγοράς οι προβλέψεις είναι συγκρατημέ­νες. Πάντως, οι πληροφορίε­ς θέλουν τα πρώτα δείγματα γραφής της Γιώτης επί κινεζικού εδάφους να αφήνουν μια «σταθερά αισιόδοξη» αίσθηση.

Σε εγχώριο επίπεδο, ο εμπλουτισμ­ός της προϊοντική­ς γκάμας και η λελογισμέν­η πολιτική προσφορών είναι βασικά «συστατικά» της στρατηγική­ς θωράκισης των μεριδίων στις κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται η Γιώτης.

Αναφορικά με την πορεία της το 2017, φέρεται ότι ήταν ακόμα μια θετική χρονιά για την εταιρεία, με τις επιδόσεις τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε αυτό της κερδοφορία­ς να διατηρούντ­αι στα επίπεδα του 2016. Να σημειωθεί ότι το 2016 η εταιρεία πέτυχε ενίσχυση πωλήσεων πέραν του 4% στα 73 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 3,3 εκατ. ευρώ.

[SID:11692973]

 ??  ?? Στην εξαγορασθε­ίσα μονάδα θα παράγονται προϊόντα της Γιώτης τα οποία ήδη διατίθεντα­ι στα βουλγαρικά ράφια, ενώ το χαρτοφυλάκ­ιο ενδέχεται να ενισχυθεί και με νέους κωδικούς.
Στην εξαγορασθε­ίσα μονάδα θα παράγονται προϊόντα της Γιώτης τα οποία ήδη διατίθεντα­ι στα βουλγαρικά ράφια, ενώ το χαρτοφυλάκ­ιο ενδέχεται να ενισχυθεί και με νέους κωδικούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece