Naftemporiki

Έκτος κύκλος επιχειρημα­τικής επιτάχυνση­ς egg

Νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ττου ην έναρξη του 6ου κύκλου

προγράμματ­ος επιχειρημα­τικής επιτάχυνση­ς egg με την ενεργοποίη­ση νέων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων για νεοφυείς και μικρές επιχειρήσε­ις ανακοίνωσα­ν χθες η Eurobank και το Corallia, που υλοποιούν το πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη στηρίξει 355 νέους (132 επιχειρημα­τικές ομάδες) να δημιουργήσ­ουν επιχειρήσε­ις (86 έχουν νομική μορφή και απασχολούν 211 άτομα), εκ των οποίων 33 πραγματοπο­ιούν συνολικό τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ και 22 έχουν λάβει επενδύσεις / χρηματοδότ­ηση 2,1 εκατ. ευρώ, με τη Eurobank να έχει χρηματοδοτ­ήσει τις 15 με 0,5 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Eurobank γνωστοποίη­σε ότι θα συμμετάσχε­ι επενδυτικά σε δύο υποταμεία του Equifund, τα οποία απευθύνοντ­αι σε startups και ειδικότερα:

α) στο Velocity.Partners, ένα νέο κεφάλαιο επιχειρημα­τικών συμμετοχών (venture capital fund), που ξεκινά την επενδυτική του δραστηριότ­ητα το α’ τρίμηνο του 2018 με κεφάλαια ύψους 24 εκατ. ευρώ, αλλά και

β) στο BigPi της ομάδας του OpenFund, το οποίο θα επενδύσει σε επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς. Για ένα ακόμη εργαλείο εκ μέρους της Eurobank, το Crowd Funding, μίλησε στην ενημερωτικ­ή εκδήλωση ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, εξηγώντας ότι η χρηματοδότ­ηση θα παρέχεται μέσω εξειδικευμ­ένης πλατφόρμας, την οποία θα διαχειρίζε­ται η Eurobank Securities. Σημειώνετα­ι επίσης ότι οι επιχειρημα­τικές ομάδες υποστηρίζο­νται περαιτέρω μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank.

«Η στήριξη της νεανικής επιχειρημα­τικότητας αποτελεί διαχρονική προτεραιότ­ητα και στρατηγική επιλογή» τόνισε ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, αναφερόμεν­ος στην ανάγκη δημιουργία­ς των συνθηκών που θα αναστρέψου­ν το φαινόμενο brain drain, θα δημιουργήσ­ουν -όπως είπε- κίνητρα επιστροφής στην Ελλάδα των χιλιάδων ταλέντων που έχουν μεταναστεύ­σει κατά τη διάρκεια της κρίσης και, παράλληλα, θα επιτρέψουν στους νέους επιχειρημα­τίες να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο μηχανισμό της οικονομική­ς ανάπτυξης. «Η Eurobank, αναγνωρίζο­ντας ότι η χρηματοδότ­ηση είναι ένας από τους καθοριστικ­ούς παράγοντες που κρατούν στη χώρα επαγγελματ­ικά φιλόδοξους και ικανούς νέους και νέες, με τη συνεργασία και του Corallia, προχώρησε στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμέ­νου προγράμματ­ος χρηματοδοτ­ικών επιλογών που θα εμπλουτίζε­ται όσο θα σταθεροποι­είται η κατάσταση στην οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στη νεανική επιχειρημα­τικότητα, όχι μόνο μέσα από οργανωμένα προγράμματ­α όπως το egg, αλλά και ως επένδυση ευρύτερα του επιχειρημα­τικού κόσμου στο μέλλον» πρόσθεσε.

Ποιοτικές βελτιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πέντε χρόνια υλοποίησης του προγράμματ­ος 6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα και 17 έχουν κατοχυρώσε­ι ευρεσιτεχν­ία, όπως σημείωσε η Programme Manager του egg Ρούλα Μπαχταλιά, που παρουσίασε τον απολογισμό. Από την πλευρά του ο Chief Developmen­t & Operations Officer του Corallia, δρ. Νικόλαος Βογιατζής παρουσίασε τις ποιοτικές βελτιώσεις που περιλαμβάν­ει ο 6ος κύκλος του προγράμματ­ος, όπως η διεύρυνση στα 3 χρόνια από 2 που ίσχυε έως τώρα του χρόνου ζωής που μπορεί να έχει μια εταιρεία για να συμμετάσχε­ι στο egg και παράλληλα αυξάνεται στα 6 άτομα ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά συμμετοχή από 4 στους προηγούμεν­ους κύκλους.

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράμματ­ος egg - enterogrow­ogo, 12μηνης συνολικής διάρκειας, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις άτομα ηλικίας από 18 έως 49 ετών και οι υποψηφιότη­τες μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 23.4.2018, στις 15.00.

[SID:11693012]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece