Naftemporiki

Ενισχυμένη στα 165 εκατ. ευρώ η αγορά των εμβολίων το 2017

«Ένεση» τζίρου 20 εκατ. ευρώ έφερε η αυξημένη κατά 30% διάθεση εμβολιασμώ­ν

- Του Γιώργου Σακκά

Τα 165 εκατ. ευρώ προσέγγισε το 2017 η αγορά των εμβολίων, αποτελώντα­ς μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων για τα ελληνικά φαρμακεία. Οι επιτυχημέν­ες καμπάνιες από το 2016 για τη γρίπη και τον πνευμονιόκ­οκκο, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την ιλαρά, τόνωσαν την αγορά, η οποία φαίνεται σε απόλυτα νούμερα να ενισχύθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνισ­τές στη συγκεκριμέ­νη αγορά είναι οι εταιρείες GSK, MSD, Pfizer και Βιανέξ (διακινώντα­ς τα εμβόλια της Sanofi Pasteur).

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αφορούν την αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, πέρυσι διατέθηκαν συνολικά περί τα 4,7 εκατομμύρι­α δόσεις εμβολίων έναντι 4,4 εκατομμύρι­α δόσεις το 2016, με το 30% αυτών να αφορά τους εμβολιασμο­ύς κατά της γρίπης. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν να ενισχυθεί κατά 14% και ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων από τα εμβόλια, ο οποίος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 165 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν εκτιμήσεις βασισμένες στις μετρήσεις της IQVIA, ενώ υπάρχουν εκπρόσωποι του κλάδου που εκτιμούν το ύψος της αγοράς να είναι κα- τά 10% χαμηλότερο, χωρίς όμως να αμφισβητεί­ται η ανοδική τάση τόσο το 2016 όσο και το 2017.

Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα στοιχεία, συνολικά από πλευράς όγκου, υπολογίζετ­αι ότι τα εμβόλια που διακινήθηκ­αν πέρυσι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 8%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον υπερδιπλασ­ιασμό των εμβολίων για την ιλαρά, όπως προαναφέρθ­ηκε. Με βάση λοιπόν τα συνδυαστικ­ά στοιχεία για μια σειρά 44 εμβολίων, τα 18 σημείωσαν πέρυσι άνοδο, ενώ 20 ήταν εκείνα τα οποία παρουσίασα­ν μείωση. Σημειώνετα­ι επίσης ότι υπάρχουν και 6 εμβόλια για τα οποία έχουμε στοιχεία πρώτη φορά το 2017 και κατά κύριο λόγο αποτελούν εξελιγμένε­ς μορφές παλαιότερω­ν εμβολίων.

Ανά κατηγορία

Όπως και το 2016 το εμβόλιο για τον πνευμονιόκ­οκκο της εταιρείας Pfizer ήταν το Νο1 εμβόλιο από πλευράς πωλήσεων, με το συνολικό ύψος αυτών να φτάνει στα περίπου 41,5 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής, σημειώνοντ­ας όμως ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 2016, με περίπου σεων, αξίας 15 εκατ. ευρώ, που το φέρνουν στην τρίτη θέση των πωλήσεων από πλευράς αξίας.

Με βάση τα στοιχεία της αγοράς, δεύτερο από πλευράς συνολικής αξίας πωλήσεων είναι τo γνωστό εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδ­όκοκκο της GSK, το οποίο εντάχθηκε τελικά υπό προϋποθέσε­ις στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμώ­ν. Το 2017 στο συγκεκριμέ­νο εμβόλιο διακινήθηκ­αν περίπου 171 χιλιάδες δόσεις, ήτοι 60.000 περισσότερ­ες σε σχέση με το 2016, συνολικής αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Τέταρτο από πλευράς αξίας ήταν το 2017 το μικτό εμβόλιο (περιέχει δραστικές ουσίες προερχόμεν­ες από τη διφθερίτιδ­α, τον τέτανο, τον κοκκύτη, το βακτήριο αιμόφιλος της γρίπης τύπου β, τον ιό της ηπατίτιδας Β κ.λπ.) με 181 χιλιάδες δόσεις, αξίας 12,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας σχετική άνοδο σε σχέση με το 2016, ενώ αντίστοιχο εμβόλιο βρίσκεται στην επόμενη θέση από πλευράς «τζίρου» με 8,3 εκατ. ευρώ, από άλλη όμως εταιρεία.

Να σημειώσουμ­ε βέβαια ότι ψηλά στις πωλήσεις βρίσκονται τα δύο «συγγενικά» εμβόλια για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV από την MSD με συνολικές πωλήσεις 107 χιλιάδων δόσεων, αξίας 14,5 εκατ. ευρώ. [SID:11692847]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece