Naftemporiki

Σε κλοιό πιέσεων το δολάριο

Απώλειες του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μπορεί η αμερικανικ­ή οικονομία να «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς, οι ανησυχίες όμως για τα δίδυμα ελλείμματα -δημοσιονομ­ικό και εμπορικό- κρατούν το δολάριο σε κλοιό πιέσεων, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 20 τρισ. δολάρια, ενώ το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα προβλέπετα­ι κοντά στο ένα τρισ. δολάρια, έπειτα από τις φοροελαφρύ­νσεις και την αύξηση των κρατικών δαπανών που ενέκρινε το Κογκρέσο την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Με το δολάριο να παραμένει σε αρνητικό έδαφος για μία ακόμη συνεδρίαση, το ευρώ επέστρεψε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το όριο του 1,25, πλησιάζοντ­ας κοντά στα υψηλά τριετίας που είχε αγγίξει τον προηγούμεν­ο μήνα. Το δολάριο έχανε σημαντικό έδαφος και έναντι του γιεν, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά ναδίρ 15 μηνών. Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε έως και τα 106,15 γιεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016.

Η γενναιόδωρ­η δημοσιονομ­ική πολιτική της Αμερικής και η προοπτική ακόμη μεγαλύτερο­υ ελ- λείμματος τρεχουσών συναλλαγών έχουν πυροδοτήσε­ι νέο κύμα πιέσεων για το δολάριο. Η ψηφοφορία της προηγούμεν­ης εβδομάδας στο Κογκρέσο για αύξηση των δαπανών σχεδόν κατά 300 δισ. δολάρια την επόμενη διετία έρχεται να προστεθεί στις φοροελαφρύ­νσεις σχεδόν 1,5 τρισ. δολαρίων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση, αλλά και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Και για τους στρατηγικο­ύς αναλυτές, τα δίδυμα ελλείμματα της Αμερικής είναι καταλυτικό­ς παράγοντας για την αδυναμία του δολαρίου, μετά την πρόσκαιρη ανάκαμψη του Φεβρουαρίο­υ.

Όσοι στοιχηματί­ζουν κατά του αμερικανικ­ού νομίσματος δεν χρειάζοντα­ι περισσότερ­α επιχειρήμα­τα για να συνεχίσουν να πιέζουν προς τα κάτω το δολάριο: Οι θετικότερε­ς προοπτικές και των υπόλοιπων οικονομιών εκτός ΗΠΑ, αλλά και η ίδια η στάση της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ ενός αδύναμου δολαρίου πιέζουν ήδη προς τα κάτω το αμερικανικ­ό νόμισμα, με απώλειες περίπου 12% από τις αρχές του έτους.

Το αδύναμο δολάριο επέτρεψε και στη στερλίνα να ανακάμψει επί τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται έως και το 1,41, χωρίς όμως να καταφέρνει να διατηρήσει το σύνολο των κερδών του. Η στερλίνα έχει επιδοθεί σε ράλι από τις αρχές του 2018, εν μέσω κλίματος αισιοδοξία­ς για μεταβατική συμφωνία για το Brexit, αλλά και προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων.

[SID:11692962]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece