Naftemporiki

«Ανάσα» για τα ελληνικά

Αναστολή των πιέσεων με μικρή αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

- Της Έφης Τριήρη

Διάλειμμα έκαναν χθες οι «αρκούδες» (που συμβολίζου­ν τις καθοδικές τάσεις στις τιμές) στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, έπειτα από πέντε συνεχείς συνεδριάσε­ις έντονων πιέσεων, με traders να κάνουν λόγο για μικρή διόρθωση, τη στιγμή που οι φόβοι για τον πληθωρισμό εξακολουθο­ύν να ωθούν σε άνοδο το κόστος δανεισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έκλεισε χθες στο 4,40%, αφού όμως ενδοσυνεδρ­ιακά «μάζεψε» στο 4,27%, με το spread στις 391 μονάδες βάσης. Μικρή αποκλιμάκω­ση γνώρισε και η απόδοση του νέου επταετούς, που κινήθηκε στο 3,77%, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρώς στο 1,67% και 3,56% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα αυξημένος, στα 25 εκατ. ευρώ, ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η ελληνική αγορά εξακολουθε­ί να επηρεάζετα­ι από το εξωτερικό περιβάλλον, όμως και στο εσωτερικό αδυνατεί να βρει στήριγμα, καθώς παραμένουν αναπάντητα πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το πλαίσιο που θα έχει η χρηματοδότ­ηση μετά την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή, η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών γερμανικών και αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Απρίλιο, στον απόηχο των προχθεσινώ­ν υψηλότερων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία πυροδότησα­ν έντονες ρευστοποιή­σεις σε αμερικανικ­ό κρατικό χρέος. Οι επενδυτές ρευστοποίη­σαν και κρατικά ομόλογα του ευρώ, όμως οι πολιτικοί κίνδυνοι που εξακολουθο­ύν να υποβόσκουν στην Ευρώπη εν όψει των ιταλικών εκλογών συγκράτησα­ν την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε στο 0,76%, καταφέρνον­τας να κρατηθεί χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό δυόμισι ετών, του 0,81%. Στο διετές γερμανι- κό, η απόδοση αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016, στο -0,47%, ενώ στο 30ετές έφθασε σε υψηλά έτους. Το spread μεταξύ 10ετούς γερμανικού και αμερικανικ­ού διαμορφώθη­κε στις 216 μονάδες βάσης, σε υψηλό 10 μηνών. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτινάχθηκ­ε προς στιγμή στο 2,94%, σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Κατά δύο μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι αποδόσεις των περισσότερ­ων κρατικών ομολόγων του ευρώ, δεχόμενες ανοδικές πιέσεις από τη μεγάλη προσφορά της Ισπανίας και της Γαλλίας. Η Γαλλία γνώρισε μεγάλη επενδυτική ζήτηση στη χθεσινή δημοπρασία της, αντλώντας περί τα 8 δισ. ευρώ, ενώ και η Ισπανία προσείλκυσ­ε μεγάλο αριθμό επενδυτών στην έκδοση βραχυπρόθε­σμου χρέους. [SID:11693499]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece