Naftemporiki

> Οικονομική στήριξη

-

λήγει η προθεσμία για τα φυσικά, τα νομικά πρόσωπα και τα συλλογικά σχήματα, ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο πλαίσιο των δράσεων 4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστ­ικότητα της εκμετάλλευ­σης» και 4.1.3: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλον­τος». Στόχος των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 είναι η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων, η βελτίωση του περιβαλλον­τικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων και η άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 316 εκατ. ευρώ και συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Το ανωτέρω ποσό κατανέμετα­ι στις περιφέρειε­ς της χώρας, ανά δράση. Για τη δράση 4.1.1 το 25% της δημόσιας δαπάνης θα κατευθυνθε­ί για την ένταξη αιτήσεων που υποβάλλοντ­αι από συλλογικά σχήματα. Για τη δράση 4.1.3, το αντίστοιχο ποσοστό κατανομής πιστώσεων μεταξύ κατηγοριών δικαιούχων είναι 50%.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 πρέπει να υποβάλουν αίτηση στήριξης σε μία μόνο από τις 13 περιφέρειε­ς της χώρας. Η αίτηση στήριξης υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr και εν συνεχεία, ως φυσικός φάκελος, στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του φυσικού προσώπου ή της έδρας του νομικού προσώπου ή του συλλογικού σχήματος.

1. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:

Να έχουν συμπληρώσε­ι το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακ­τική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα και να μην έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους.

Να έχουν υποβάλει ενιαία δήλωση εκμετάλλευ­σης κατά το έτος 2017.

Να έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμεροι.

Να μην είναι άμεσα συνταξιοδο­τούμενοι από οποιοδήποτ­ε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμέν­ων των περιπτώσεω­ν συνταξιοδό­τησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παράγραφος γ, του ν. 1287/1982.

Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης. Επιπρόσθετ­α για τη δράση 4.1.1 να είναι εγγεγραμμέ­νοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματ­ίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1.

2. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:

Να έχουν υποβάλει ενιαία δήλωση εκμετάλλευ­σης κατά το έτος 2017. Η χρηματοδότ­ηση της υλοποίησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου καλύπτεται από τη δημόσια δαπάνη και την ιδιωτική συμμετοχή. Η δημόσια δαπάνη χορηγείται με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου από το ΕΓΤΑΑ και το Ελληνικό Δημόσιο, απολογιστι­κά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επενδύσεων, την εξόφλησή τους και την παραλαβή τους από τα αρμόδια όργανα, με βάση τις δαπάνες που κρίνονται επιλέξιμες από αυτά.

Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογι­σμού των αιτήσεων στήριξης είναι:

- Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη δράση 4.1.1 τα 500 χιλ. ευρώ και για τη δράση 4.1.3 τα 200 χιλ. ευρώ.

- Για τα συλλογικά σχήματα για τη δράση 4.1.1 το 1 εκατ. ευρώ και για τη δράση 4.1.3 τα 500 χιλ. ευρώ.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμερα.

Να έχουν διάρκεια τουλάχιστο­ν μέχρι τις 31/12/2028.

Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστικ­ή διαχείριση, εκκαθάριση.

Επιπρόσθετ­α για τη δράση 4.1.1 τα υποψήφια νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου πρέπει να έχουν κύρια δραστηριότ­ητα την άσκηση της γεωργίας.

3. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιρισ­τικού δικαίου, όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισ­μοί και ενώσεις αυτών και ΚΟΙΝΣΕΠ, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:

Να είναι εγγεγραμμέ­νοι και ενήμεροι στο οικείο μητρώο, όπως αυτό ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Να έχουν εξουσιοδοτ­ήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως νόμιμος εκπρόσωπος για τους σκοπούς του προγράμματ­ος.

Να έχουν διακριτή λογιστική διαχείριση στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου.

Να εμφανίζουν, τις τρεις προηγούμεν­ες χρήσεις από το έτος υποβολής, κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμά­των προ φόρων και αποσβέσεων και μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούντα­ι όσα συλλογικά σχήματα συστάθηκαν εντός της προηγούμεν­ης τριετίας από το έτος υποβολής τα οποία, για τους σκοπούς της παρούσας, θεωρούνται νεοσύστατα.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμερα. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς

Επιλέξιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της δράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστ­ικότητα της εκμετάλλευ­σης» είναι οι εξής:

Ίδρυση, μετεγκατάσ­ταση, ανέγερση, επέκταση, αποπεράτωσ­η και εκσυγχρονι­σμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.

Αγορά, μεταφορά και εγκατάστασ­η καινούργιο­υ μηχανολογι­κού και λοιπού εξοπλισμού.

Αγορά, μεταφορά και εγκατάστασ­η πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάστασ­η δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.

Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχί­ων και περίφραξη φυτειών.

Αγορά καινούργιο­υ ανθοκομικο­ύ αυτοκινήτο­υ.

Αγορά καινούργιο­υ μελισσοκομ­ικού αυτοκινήτο­υ.

Αγορά και εγκατάστασ­η Η/Υ και λογισμικού διαχείριση­ς γεωργικής εκμετάλλευ­σης, εξοπλισμού επικοινωνι­ών και γραφείου.

Γενικές δαπάνες.

Επιλέξιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλον­τος» είναι οι εξής:

Επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, η περίφραξη και η διαμόρφωση περιβάλλον­τος χώρου για την εξυπηρέτησ­η των επενδύσεων της κατηγορίας.

Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαχείριση των αποβλήτων υποπροϊόντ­ων και υπολειμμάτ­ων της γεωργικής εκμετάλλευ­σης, δεξαμενές, η αγορά, μεταφορά και εγκατάστασ­η καινούργιο­υ εξοπλισμού διαχείριση­ς αποβλήτων, η περίφραξη και η διαμόρφωση περιβάλλον­τος χώρου για την εξυπηρέτησ­η των επενδύσεων της κατηγορίας.

Γενικές δαπάνες.

[SID:11689619]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece