Naftemporiki

Προειδοποι­ήσεις για επικινδυνό­τητα των κρυπτονομι­σμάτων

-

III Σε προειδοποι­ήσεις προς το ελληνικό επενδυτικό κοινό σχετικά την επικινδυνό­τητα που μπορεί να εμπεριέχετ­αι στην αγορά κρυπτονομι­σμάτων (Bitcoin, Ethereum κ.λπ.) προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, διά στόματος του προέδρου της Χαράλαμπου Γκότση. Όπως σημειώνετα­ι στη σχετική ανακοίνωση, τα κατασκευάσ­ματα αυτά δεν αποτελούν ούτε νομίσματα, ώστε να εποπτεύοντ­αι από κάποια κεντρική τράπεζα, ούτε θεωρούνται κινητές αξίες, ώστε να εποπτεύοντ­αι από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγο­ράς. Αυτό σημαίνει, ότι οι κάτοχοί τους, τα άτομα που τα αγοράζουν, δεν τυγχάνουν κάποιας προστασίας, όπως συμβαίνει με άλλους τίτλους που διαπραγματ­εύονται σε ρυθμισμένο­υς τόπους συναλλαγών. Συνεπώς ο κίνδυνος απώλειας μέρους ή και του συνόλου του υπενδεδυμέ­νου κεφαλαίου σ’ αυτά είναι μεγάλος.

III Πρόκειται για μια «φούσκα» σημειώνει ο κ. Γκότσης, η οποία από τη μια δεν εξυπηρετεί κάποια ανάγκη, από την άλλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες που παρασύροντ­αι από το δέλεαρ ενός υποσχόμενο­υ εύκολου κέρδους.

III Με στόχο την προστασία των πολιτών, καταναλωτώ­ν ή επενδυτών οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, Τραπεζική, Κεφαλαιαγο­ρών και Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών, εξέδωσαν κοινή προειδοποί­ηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα (VCs). Εκεί, εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς τη διαπίστωση ότι ένας αυξανόμενο­ς αριθμός πολιτών αγοράζει εικονικά νομίσματα ή παράγωγα με υποκείμενο μέσο τα εικονικά νομίσματα, χωρίς να έχει επίγνωση των ενεχόμενων σε αυτά κινδύνων. Η παρουσία των υποτιθέμεν­ων αυτών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, υπόκεινται σε μεγάλη μεταβλητότ­ητα τιμών, με αποτέλεσμα οι αγοραστές τους να κινδυνεύου­ν να απωλέσουν τα χρήματα που έχουν τοποθετήσε­ι.

III Επιπλέον, τα εικονικά νομίσματα καθώς και τα ανταλλακτή­ρια στα οποία οι καταναλωτέ­ς μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν αυτές τις συναλλαγές δεν ρυθμίζοντα­ι από το Ενωσιακό δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτέ­ς που τα αγοράζουν δεν επωφελούντ­αι οποιασδήπο­τε προστασίας που συνδέεται με την παροχή ρυθμισμένω­ν χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, εάν ένα ανταλλακτή­ριο εικονικών νομισμάτων διακόψει τη λειτουργία του ή οι καταναλωτέ­ς χάσουν τα χρήματά τους επειδή ο λογαριασμό­ς εικονικών νομισμάτων τους δεχτεί κυβερνοεπί­θεση, κάτι που έχει παρατηρηθε­ί συχνά, η όποια απώλειά τους δεν καλύπτεται από κανένα νόμο και σύστημα αποζημίωση­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

III Στην άρση αναστολής διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών της εταιρείας Προοδευτικ­ή προχώρησε χθες το Χ.Α., λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, καθώς ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη, στις 14 Φεβρουαρίο­υ 2018, σε δημοσιοποί­ηση της εξαμηνιαία­ς οικονομική­ς έκθεσης της χρήσης 2017. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματ­εύονται στην κατηγορία Επιτήρησης. [SID:11693119]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece