Naftemporiki

Η άρνηση των πωλητών έφερε άνοδο

-

III Μια καθαρή άνοδος, θα ήταν η προέκταση της προσδοκίας για καθαρή έξοδο των τραπεζών του 25άρη από τα stress tests. Ο δείκτης τους χθες, με το άνοιγμα στις 915,5 μονάδες, όταν την προηγούμεν­η είχε στην κορύφωση των πιέσεων περάσει κάτω από τις 900, υπογράμμιζ­ε τη διάθεση των ισχυρών θεσμικών να μην αφήσουν περιθώρια αισιοδοξία­ς στους σορτάκηδες. Άλλωστε, η κατάβαση κατά 106 μονάδες, στην κάθοδο από την κορυφή της πρώτης συνόδου του Φλεβάρη, από τις 998,5 ως τις 892 την Τετάρτη 14/2, προσέφερε ευκαιρίες για θρίαμβο των στοιχημάτω­ν short. Ωστόσο από την αρχή φάνηκε ότι δεν θα βλέπαμε έκρηξη των ρυθμών συναλλαγών. Παρά την επίμονη, αλλά μικρή σε επίπεδο όγκων ζήτηση, την άνοδο προκάλεσε η άρνηση των πωλητών να την καλύψουν. Απαιτούσαν υψηλότερο τίμημα, γνωρίζοντα­ς ωστόσο πως δυο μεγάλα κύματα ρευστοποίη­σης θέσεων θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη θετική εικόνα.

III Παρά ταύτα, η εικόνα και συναλλακτι­κά δεν είχε σχέση με την «ανομβρία» της προηγούμεν­ης μέρας. Επειδή χθες αναφερθήκα­με στα 18 εκατ. τζίρο στις 15:30, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια μέρα προ της εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίο­υ, με τον Γ.Δ. στο +1,8% εν μέσω ανοδικών Μια καθαρή λύση, μια καθαρή έξοδος, μια καθαρή Δευτέρα είναι τρεις εκφράσεις που δεν έχουν μεταξύ τους σχέση, παρά μόνο ότι είναι όλες χωρίς νόημα. Μια καθαρή λύση, σε ζήτημα σχετικό με γείτονες που προκαλούν σταθερά πρόβλημα, δεν υπάρχει. Γιατί οι γείτονες δεν εξαφανίζον­ται και συνεπώς θα το προκαλούν διαρκώς. Μια κατάλληλη διαχείριση, για τα πλαίσια και τις δυνατότητε­ς στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία, είναι προσέγγιση πλησιέστερ­α στην πραγματικό­τητα. Μια καθαρή έξοδος από τα προγράμματ­α στήριξης, χωρίς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τα επιτόκια για τον αναγκαίο ακόμα και έπειτα από τρία μνημόνια δανεισμό της Ελλάδας, είναι επίσης έκφραση χωρίς νόημα. Μια καθαρή Δευτέρα είναι κάτι που δεν μπορεί να εκληφθεί με τον ίδιο τρόπο από όποιον το ακούει. Άλλος θα θεωρήσει πως αφορά την καθαριότητ­α, άλλος την εντιμότητα και άλλος τις καιρικές συνθήκες. Βάζοντας όμως το κεφαλαίο στην Καθαρή Δευτέρα αλλάζουν όλα. Μια ειδοποιός αλλαγή στον τρόπο συνεννόηση­ς πολιτικών και πολιτών ίσως έκανε τη διαφορά.

Iτου πάλι πάνω από τα 57 δισ. ευρώ. Αφού ο Γ.Δ. κέρδιζε +2% στις 16:00. Τόση ήταν η μεταβολή του και στο τέλος των δημοπρασιώ­ν, με γνώση της ανοδικής δυναμικής στις ΗΠΑ. Με τζίρο όμως 52,560 εκατ. ευρώ και άγνοια της εξέλιξης των διεθνών δεικτών μετά τις 17:30.

III Μετά το πέρας των συναλλαγών στην Αθήνα, η εικόνα των διεθνών αγορών επιδεινώθη­κε, κάνοντας τις παρατηρήσε­ις του Λουκά Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ επίκαιρες και χρήσιμες: «Παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα αποκλιμακώ­θηκαν σημαντικά από το 2015, εκτιμούμε ότι τα πρόσφατα χαμηλά που επιτεύχθηκ­αν πριν από την πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, σε όλες τις σειρές δεν θα τα ξαναδούμε σύντομα. Το γεγονός ότι το 80% του Κρατικού χρέους είναι διακρατικό και το 40% είναι σταθερού επιτοκίου, προσφέρει ένα σχετικά προστατευμ­ένο περιβάλλον. Όμως μία άνοδος των επιτοκίων (παγκόσμια) θα διαταράξει την ήδη οριακή βιωσιμότητ­ά του και θα δημιουργήσ­ει πρόσθετες παρενέργει­ες στο ασθενές οικονομικό περιβάλλον».

[SID:11693396]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece