Naftemporiki

Το εμπορικό πλεόνασμα Ε.Ε. - ΗΠΑ εγκυμονεί νέες τριβές

Στα 120,8 δισ. ευρώ η διαφορά υπέρ της Ευρώπης, με αύξηση 6,8%

- Της Έφης Τριήρη

Στο προσκήνιο βρέθηκαν και πάλι τα εμπορικά πλεονάσματ­α με τις τριβές που αυτά δημιουργού­ν ανάμεσα στους εμπορικούς εταίρους, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της Ε.Ε. για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσο­υν νέες εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ διευρύνθηκ­ε πέρυσι κατά 6,8%, παρά τις απειλές για εμπορικό πόλεμο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμ­ό μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Το 2017, το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ έφθασε τα 120,8 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 113,1 δισ. ευρώ του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Oι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 375 δισ. ευρώ το 2017 από 363,5 δισ. ευρώ του 2016, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ διαμορφώθη­καν στα 254,2 δισ. ευρώ έναντι 250,4 δισ. ευρώ το 2016.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητ­α σε μία περίοδο που η Ε.Ε. προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτές τις αγορές της εν μέσω της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ που προτάσσει το δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των αμερικανικ­ών εξαγωγών προς την Ε.Ε. είναι ο βραδύτερος μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της γηραιάς ηπείρου. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με Καναδά και Ιαπωνία, προωθεί συμφωνία με χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ βρίσκεται σε αντίστοιχε­ς διαπραγματ­εύσεις με Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία.

Ήδη επικρατεί ένταση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με την απειλή ενός εμπορικού πολέμου να υποφώσκει και με την Ουάσιγκτον να απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Στα τέλη Ιανουαρίου η Ε.Ε. απηύθυνε νέα προειδοποί­ηση ότι οιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων της θα συνοδευθεί από άμεσα αντίποινα, γεγονός που υποδηλώνει τη σταθερή απειλή ενός διατλαντικ­ού εμπορικού πολέμου. Το σήμα αυτό δόθηκε από την Κομισιόν, μετά την απόφαση του κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικ­ές εισαγωγές ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων από την Κίνα και τη Ν. Κορέα. Εξάλλου, πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «ανταποδοτι­κού φόρου» κατά χωρών, μεταξύ των οποίων και εταίρων των ΗΠΑ που επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικ­ά προϊόντα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρει­ες για τη διάρθρωση ενός τέτοιου φόρου ή για τα προϊόντα στα οποία αναμένεται να εφαρμοστεί.

Ένα θέμα τριβής των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, με την Ουάσιγκτον να έχει ζητήσει επανειλημμ­ένως από το Βερολίνο να προβεί στα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί έντονη κριτική από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας της, το οποίο διαμορφώθη­κε το 2016 στο ιστορικό υψηλό των 248,9 δισ. ευρώ.

Η απειλή όμως του προστατευτ­ισμού γίνεται αισθητή και σε άλλες οικονομίες του πλανήτη, με τον πρωθυπουργ­ό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι να ανακοινώνε­ι μόλις έναν μήνα μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου διαμήνυσε σε όλους ότι η χώρα του είναι ανοικτή για μπίζνες, πως αυξάνει τους εισαγωγικο­ύς δασμούς στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών δεκαετιών, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» για εμπορικό πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο ακριβές οι εισαγωγές ανταλλακτι­κών μερών για αυτοκίνητα, κάμερες, τηλεοράσει­ς, μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και έξυπνα κινητά, με την Ινδία να διατρέχει τον κίνδυνο εμπορικών διενέξεων με εταίρους της όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα. [SID:11693409]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece